Rashlađujete se klimom: Ovo je optimalna temperatura, sve ispod toga nije zdravo, evo koji organi su na udaru

Slobodanka Ćorić Vesti 23.07.2024 14:55 0

Ova temperatura ne samo da osigurava prijatno okruženje, već i minimizira rizik od različitih zdravstvenih problema

Shutterstock

Shutterstock

Tokom letnjih meseci, klima uređaji postaju neizostavan deo naših domova i radnih prostora. Dok se mnogi od nas oslanjaju na ovaj uređaj kako bi se osvežili, važno je znati koja temperatura je optimalna za očuvanje našeg zdravlja. U nastavku vam otkrivamo sve što treba da znate o idealnoj temperaturi i zašto je važno izbegavati ekstremno niske postavke na klimama.

Koja je optimalna temperatura?

Stručnjaci preporučuju da temperatura u prostorijama koje se hlade klima uređajem ne bi trebala biti niža od 24 stepena Celzijusa. Ova temperatura ne samo da osigurava prijatno okruženje, već i minimizira rizik od različitih zdravstvenih problema.

Zašto je ekstremno niska temperatura štetna?

Problemi sa disajnim putevima: Ekstremno niska temperatura može iritirati disajne puteve, što može izazvati simptome poput kašlja, suznih očiju ili otežanog disanja, naročito kod osoba sa astmom ili hroničnim bronhitisom.

Prehlade i grip: Nagli prelaz sa visokih temperatura na vrlo niske može smanjiti otpornost organizma i povećati rizik od prehlada i gripa. Hladan vazduh može oslabiti imunološki sistem, čineći vas podložnijim infekcijama.

Kožne iritacije: Hladan i suv vazduh može izazvati suvoću kože, što može dovesti do iritacija i pogoršanja stanja poput ekcema. Pravilna vlažnost vazduha je ključna za očuvanje zdravlja kože.

Problemi sa cirkulacijom: Naglo snižavanje temperature može uzrokovati sužavanje krvnih sudova, što može dovesti do problema sa cirkulacijom, naročito kod starijih osoba ili onih sa postojećim srčanim bolestima.

Kako postaviti klimu na zdrav način?

Postavite temperaturu na 24°C: Održavanje temperature oko 24 stepena Celzijusa pruža udobnost bez negativnog uticaja na zdravlje.

Koristite ventilatore: Kombinujte klima uređaj sa ventilatorima kako biste ravnomerno rasporedili hladan vazduh, što može pomoći u održavanju prijatne temperature.

Redovno održavajte klima uređaj: Čistite filtre i proveravajte sistem kako bi klima uređaj radio efikasno i kako bi se sprečila pojava buđi i bakterija koje mogu uticati na kvalitet vazduha.

Neka prostorija bude dobro ventilisana: Povremeno otvarajte prozore da biste omogućili ulazak svežeg vazduha i smanjili suvoću vazduha uzrokovanu klimatizacijom.

Komentari (0)
Loading