Otrov za organizam: Ove 4 namirnice nikako ne kupujte, kobne su po zdravlje, verujte nam na reč!

Vesti 02.12.2023 20:43 0

Nikada ne bi trebalo da ih unosimo u svoj dom...

čips

Shutterstock

Ako imate hranu skrivenu u svom domu, može biti nemoguće ignorisati želju da je pojedete - čak i ako ste odlučni da je podelite. Dakle, postoje četiri grickalice koje je najbolje ne donositi kući.

Autor i kolega sa „National Geographica” Dan Buetner napravio je karijeru proučavajući najdugovečnije ljude na svetu. On je skovao termin "plave zone" da označi pet regiona širom sveta u kojima stanovnici žive do duboke starosti od 100 godina.

hrana

Shutterstock

 

Nakon što je proučio stanovništvo Okinave, Sardinije, Nikoje, Ikarije i Loma Linde, izgleda da je Dan dobro razumeo kada su u pitanju navike koje produžavaju život.

Otkrio je četiri namirnice koje nikada ne bi trebalo da unosimo u svoj dom zbog dugovečnosti.

Gazirana pića

Ovo tehnički nije hrana, ali gazirani so bili na vrhu Danove liste. Gazirana pića možda nećete staviti u istu kategoriju kao kekse, kolače ili sladolede.

Ali, prema Danovim rečima, osvežavajuća pića imaju prilično sladak punč.

„Zaslađena pića su izvor broj jedan rafinisanog šećera“, rekao je on.

Velike količine šećera mogu imati niz neprijatnih neželjenih efekata na vaše zdravlje – od doprinosa povećanju telesne težine i upale do povećanja rizika od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

sok

Shutterstock

 

Sve ovo je povezano sa povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, kaže dr Frank Hu, profesor ishrane na Harvard TH Chan School of Public Health.

Sve ovo ne znači da uopšte ne treba jesti šećer.

Umesto toga, razmislite o tome da uzmete jedan list iz knjiga Blue Zonersa — oni „namerno jedu šećer, a ne po navici ili slučajno“, kaže Dan.

To znači čuvanje slatkiša, kolačića i kolača za posebne prilike.

Slanina i kobasice

Prerađeno meso — sve što je konzervirano sušenjem, soljenjem, dimljenjem, sušenjem ili konzerviranjem — takođe je na Denovoj listi nestašnih.

Ovo uključuje tipične pomfrite za doručak kao što su slanina, kobasice i crni puding. Međutim, na listi su i specijaliteti poput šunke i salame.

meso

Shutterstock

 

Prema Danovim rečima, ova vrsta mesa je "kancerogena", što znači da je jedenje povezano sa rakom. On nije jedini koji ovo sugeriše - studije kažu da konzumiranje prerađenog mesa može povećati rizik od raka creva.

U međuvremenu, odustajanje od slanine i gaziranih pića moglo bi da produži očekivani životni vek za jednu deceniju, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Bergenu u Norveškoj.

Pakovani slatkiši

Paketi bombona bili su treći na Danovoj listi zabranjenih. Ove vrste poslastica su često visoko obrađene - što znači da sadrže niz sastojaka koje ne biste koristili u kuvanju - i prepune su masti i šećera.

bombone

pixabay

 

Izveštaji su povezali ultra-prerađenu hranu sa povećanim rizikom od bolesti uključujući gojaznost, srčani udar, moždani udar, rak, dijabetes tipa 2 i demenciju.

Čips i slane grickalice

„Poslednje su slane grickalice“, nastavio je Dan, za koje je rekao da su „najviše povezane sa gojaznošću.

čips

Shutterstock

 

Istraživanja su pokazala da velike doze soli u vašoj ishrani mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, kao i visokog krvnog pritiska. Ako želite da grickate kao stogodišnjak, orasi su pravi izbor.

Uzmite mešavinu badema, kikirikija, brazilskih oraha, indijskih oraha i oraha za samo dve šake dnevno. 

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading