Ovu biljku svi imate u kući, a ne znate da smanjuje stres i snižava pritisak!

K.Ć. Vesti 09.11.2022 17:30 0

Jedna od najkorisnijih, a često neopravdano zanemarenih biljaka je sigurno bosiljak

Ovu biljku svi imate u kući, a ne znate da smanjuje stres i snižava pritisak!

Shutterstock

Njega u mnogim kulturama i tradicijama nazivaju svetom biljkom, a koristi se i pri krštenjima, venčanjima, verskim obredima i svećenju vodice.

Miris bosiljka opušta, umiruje, pa se zbog toga smatra da ovaj zeleni dar prirode povezuje sa duhovnošću.

Pre svega, bosiljak je prirodni lek koji se korisi kao sredstvo za prevenciju i ublažavanje određenih tegoba, pa tako i za snižavanje krvnog pritiska.

U kuhinji je jedan od prisutnijih začina koji mnogim jelima daje posebnu aromu, a u službi zdravlja je adaptogen – biljka koja pomaže našem telu da se nosi sa svakodnevnim stresom. Tokom konzumacije bosiljka, naše telo postaje smirenije, staloženije i lakše se nosimo sa stresom, što se povoljno odražava i na regulisanje hipertenzije.

Bosiljak je izuzetno popularan je u alternativnoj medicini jer je bogat eugenolom, biljnim antioksidantom za koja istraživanja pokezuju da može da utiče na smanjenje krvnog pritiska.

I studije na životinjama su pokazale da ekstrakti slatkog bosiljka pomažu u opuštanju krvnih sudova i razređivanju krvi, što zauzvrat pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Kako da konzumirate bosiljak?

Za snižavanje pritiska je važno da uzimate terapiju koju vam je lekar prepisao, a bosiljak, u konsultaciji sa lekarom, može biti prirodni pomoćnik u borbi protiv hipertenzije. Možete ga uzimati tako što ćete ujutru na prazan stomak pojesti nekoliko svežih listova bosiljka kako biste iskoristili sve blagodeti ove moćne biljke.

Takođe, listiće bosiljka možete ubacivati u limunadu, ali i praviti od njih ukusan pesto sos kao dodatak mnogim jelima.

Klasičan čaj od bosiljka se kuva tako što se listovi bosiljka preliju sa proključalom vodom, nikako se ne kuvaju kako bi se sačuvala važna jedinjenja u biljci.

Ali, kao pomoć kod stresa i krvnog pritiska, možete pripremiti ukusnu limunadu sa bosiljkom. Naučni članak objavljen u “Journal of Aiurveda and Integrative Medicine” napominje da limunada sa bosiljkom pomaže protiv metaboličkog stresa balansira nivo glukoze u krvi, lipide i krvni pritisak, a ima i pozitivne efekte na smanjenje stresa.

Kako da napravite limunadu od bosiljka?

Zagrejte 300 ml vode do ključanja, ali ne da proključa. Zatim u vodu stavite tri lista svežeg bosiljka i iseckanu koru organskog limuna, dužine oko 5 cm.

Pomešajte, ostavite da odstoji oko 15 minuta i popijte. Napitak možete piti i kada se potpuno ohladi.

Za prijatniji ukus dodajte i malo meda.

Komentari (0)
Loading