Danas je kafa među omiljenim napitkom je u jutarnjim satima. Neko voli crnu kafu bez šećera, neko sa šećerom, šlagom, mlekom. Mnogi dodaci mogu da se dodaju ovom fenomenalnom napitku, ali istraživanja su pokazala da 60 odsto ljudi pije kafu sa mlekom i šećerom a 40 odsto ljudi pije crnu kafu. Ipak mnogi se ne mogu odlučiti da li je ovaj napitak bolji u hladnoj ili toploj varijanti.
Naučnici tvrdi da ako se pije u normalnim količinama, ima razne benifite po naš organizam. Smanjuje rizik od bolesti jetre, srca, dijabetesa tipa dva. Vrhunski je izvor antioksidanata i puna je vitamina B.
Kako tvrde u ovom je napitku bitna priprema.
Hladna kafa se pravi sa vodom koja samo što nije proključala, a onda na samom kraju se stavi led. Takva kafa je dobra za probavni sistem.
Ali prema studiji objavljenoj u Scientific Reports, vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna.
Dodati sirupi i ostali dodaci u kafu, umanjuje kafino delotvorno dejstvo i šta više čini je nezdravom.
70 kalorija dobijete više nego kad je sami pravite.
Tako da, najbolja je obična kuvana kafa, ali bez dodavanja mleka i šećera. Dok hladna kafa sa dodacima, svakako će vam pomoći da se napunite energijom.