Mile (84) ušao u DEVETU deceniju zdrav kao dren: Svaki dan pre doručka popije JEDNU ŠOLJU domaćeg belog napitka, nikada nije posetio lekara

Vesti 21.02.2022 11:06 0

O delotvornosti ovog čarobnog napitka svedoči osamdesetčetvorogodišnji Mile

Mile (84) ušao u DEVETU deceniju zdrav kao dren: Svaki dan pre doručka popije JEDNU ŠOLJU domaćeg belog napitka, nikada nije posetio lekara

Shutterstock

 

Ukoliko kod kuće pravite sir, kefir ili jogurt i bacate tečnost koja ostaje nakon ceđenja, nemojte to više raditi, jer je surutka drevni lek koji je preporučivao i sam Hipokrat. Smatralo se da su Norvežanke dugovale svoju divnu put upravo ovom napitku.

Mile (84) pio je surutku svaki dan i bez ijedne tegobe uplovio u devetu deceniju.

Sastav i lekovitost surutke

Ova namirnica je veoma dobra za ishranu od začeća do duboke starosti. Zbog sličnosti majčinom mleku, može se koristiti kao zamena za mleko u ishrani dojenčadi.

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od 1odsto belančevina i preko 93 odsto vode.

Glavni su joj sastojci kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, železo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vredni enzimi i aminokiseline. Sto grama surutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

Surutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Sadrži beta-laktoglobulin koji snadbeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA, koji značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.

Stručnjaci potvrđuju da obolelima od ciroze suplementiranje sa BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije. Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.

Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod hroničnog hepatitisa. Sadrži protivupalni laktoferin, sastojak od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

Puna je cisteina, potrebnim telu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti telo od upala i toksina. Kliničke studije pokazale su da je nizak nivo glutationa primećen kod obolelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Komentari (0)
Loading