Osim što održava čvrstinu kostiju i zuba, kalcijum je važan i za pravilno funkcionisanje mišića i nerava, kao i za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.
— Više od 99% kalcijuma u vašem telu nalazi se u vašim kostima i zubima — objašnjava registrovani dijetetičar dr Džoan Saldž Blejk, piše Real Simple.
Preostalih 1% pomaže kod "kontrakcije mišića, prenosa nervnih signala i zgrušavanja krvi".
Prema Nacionalnim institutima za zdravlje, većina odraslih trebalo bi da unosi približno 1.000 mg dnevno. Ženama starijim od 50 godina i muškarcima starijim od 70 godina potrebno je malo više, idealno blizu 1.200 mg dnevno.
Iako su mlečni proizvodi najpopularniji izvori kalcijuma, evo gde još možemo da nađemo ovaj neophodan mineral:
Gde se može pronaći kalcijum?
Kalcijum se može pronaći i u mnogim biljnim namirnicama, posebno u lisnatom povrću i žitaricama.
Kelj je posebno poznat po visokom sadržaju kalcijuma – jedna šolja kuvanog kelja sadrži 177 mg, dok listovi amaranta nude 284 mg po šolji, listovi maslačka 147 mg, a brokoli 60 mg.
Seme i žitarice takođe su dobar izvor kalcijuma. Na primer, amarant sadrži 116 mg po šolji, mak 260 mg na dve kašike, čija seme 167 mg na dve kašike, a susam 88 mg u jednoj kašici.
Osim toga, svakodnevne namirnice poput tofua ili tortilja mogu biti bogate kalcijumom, ali je važno proveriti nutritivnu deklaraciju jer količina zavisi od toga da li je proizvod dodatno obogaćen ovim mineralom, prenosi Magazin Novosti.
Bonus video: