Savršen izvor proteina: Ekspert otkriva koliko treba da pojedemo jaja za doučak, nemojte preterivati

Vesti 21.06.2025 09:02 0

Naime, jaja su dugo imala lošu reputaciju zbog holesterola, ali...

jaja

Shutterstock

Naturopatkinja Žulijet Andru je nedavno iznenadila informacijom: jaja su jedna od retkih kompletnih namirnica koje postoje.

„Sadrže mnoge nutrijente koji su nam potrebni“, rekla je, zbog čega sam odmah zažalila što sam naručila ogroman, lisnati kroasan. „Jedno jaje sadrži visokokvalitetne proteine, masti, vitamine A, D, E i B12, holin, kao i minerale poput selena i cinka.“

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Upravo zbog tog neverovatnog nutritivnog profila, ona preporučuje da se jaja jedu svakog jutra za doručak. „Ako ih dobro variš i nemaš poznate alergije ili intolerancije, nema razloga za brigu zbog toga što ih jedeš svakog dana“, objašnjava.

jaja

Shutterstock

 

Naime, jaja su dugo imala lošu reputaciju zbog holesterola, ali danas znamo da dijetetski holesterol nije onoliko „loš“ koliko se ranije mislilo – posebno ako se unosi u okviru uravnotežene ishrane. Ipak, kao i u svemu, kvalitet je ono što pravi razliku. „Organska jaja iz slobodnog uzgoja (još bolje ako su od malih proizvođača) su druga priča u poređenju s industrijskim jajima“, kaže Andru.

Koliko jaja dnevno se preporučuje?

Preporučuje se dva (ili čak tri ako su jedini izvor proteina u obroku). Rezultat? „Lakše se gradi mišićna masa, manje su jutarnje žudnje za hranom, osećaćete se sito duže vreme i primetiti pozitivan uticaj na raspoloženje.“

jaja

Shutterstock

 

Prema rečima Andru, koristi se mogu primetiti vrlo brzo, posebno ako jaja zamenjuju ugljene hidrate, recimo ako svaki dan jedeš kroasan, iako bi novu naviku trebalo primenjivati najmanje dve nedelje da bi se uvideli puni rezultati. Upravo to sam i uradila i evo mog iskustva, prenosi Vogue.

Svakodnevno konzumiranje jaja: koje su zdravstvene koristi?
  • Veća mentalna bistrina. Holin je esencijalni nutrijent koji pomaže radu nervnog sistema i reguliše raspoloženje. Jedno jaje pokriva oko 30% dnevnih potreba za holinom.
     
  • Bolja hormonska ravnoteža. Holesterol je ključan za proizvodnju hormona.
     
  • Bolji vid. „Jaja sadrže lutein i zeaksantin“, kaže Andru. „Ovi nutrijenti pomažu očima da filtriraju plavu svetlost i štite ih od stalnog gledanja u ekrane.“
     
  • Jača, sjajnija i svilena kosa. Jaja sadrže i sumpor i biotin (vrstu vitamina B). „Ove supstance, zajedno s aminokiselinama poput metionina, podržavaju zdravlje kože i noktiju i učestvuju u stvaranju keratina.“
Preporučeni načini pripreme

„Blaga termička obrada je ključna“, kaže Andru. „Idealno bi bilo da jaja budu kuvana tako da im žumance ostane blago tečno, bilo da su poširana ili meko kuvana. Tako se čuvaju vitamini i minerali osetljivi na toplotu. Ako ih prekuvamo, kao u tvrdo kuvanim jajima ili omletima, deo tih dragocenih nutrijenata se gubi, a masti mogu da oksidiraju“ dodaje.

 

Bonus video:

 

JEDNA NAVIKA NAKON BUĐENJA MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA #najzena #zena #viral #fyp #viralvideo #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)