Prema savetima stručnjaka, doručak bogat proteinima može da pomogne da duže ostanete siti, smanjite potrebu za grickanjem i očuvate mišićnu masu. U nastavku su tri ukusna i jednostavna recepta koje preporučuju nutricionisti:
Kajgana sa povrćem i dimljenim lososom
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
U ovom doručku su spojeni proteini iz jaja sa omega-3 masnim kiselinama iz dimljenog lososa. Povrće obezbeđuje vlakna i vitamine, a ukupna količina proteina pomaže u održavanju mišićne mase i osećaju sitosti. „Ova kajgana ima oko 25 grama proteina iz jaja i lososa. Protein i zdrave masti iz lososa daju energiju i produžuju sitost, dok povrće donosi važne nutrijente“, kaže nutricionistkinja Krutika Nanavati za „She Finds“. Povrće kratko propržite u tiganju, dodajte jaja, losos i sir, začinite i poslužite kajganu.

Shutterstock
Proteinski smuti
Lekar dr Aleks Foksman preporučuje smuti od tri ključna sastojka: proteina surutke, spanaća, i bademovog mleka. Ova hranljiva kombinacija pomaže u kontroli apetita i očuvanju mišićne mase, uz nizak unos kalorija. Protein surutke je visokokvalitetni izvor proteina koji podstiče osećaj sitosti, dok spanać dodaje vlakna, vitamine i minerale. Bademovo mleko daje kremastu teksturu sa manje kalorija nego obično mleko. „Protein surutke je potpuni protein“, kaže dr Foksman za „She Finds“, naglašavajući njegov značaj za zdravlje mišića.
Ovsene pahuljice sa grčkim jogurtom
Ovsene pahuljice odličan su doručak koji se lako sprema i sadrži sve potrebne nutrijente za dobar početak dana. Grčki jogurt je bogat proteinima, ovas sadrži vlakna, a bobičasto voće obiluje antioksidansima i vitaminima. Ova kombinacija omogućava dužu sitost i pomaže da izbegnemo nepotrebno grickanje.
„Ovaj doručak ima oko 20 grama proteina iz grčkog jogurta i čija semenki. Protein vas duže drži sitima, a vlakna iz ovsa pomažu varenje. Bobičasto voće dodaje antioksidanse, bez mnogo šećera“, objašnjava nutricionistkinja Krutika Nanavati. Sve sastojke pomešajte u činiji (mere po želji odredite), ostavite da malo da odstoji (može i u frižideru preko noći) i pojedite.