Ivana iz Beograda se udala na selo, a sad vodi farmu od 50 hektara: "Ovde sam svoj gazda i ne bih se vratila ni za kakav novac"

Slobodanka Ćorić Vesti 20.02.2025 13:58 0

Ako suprug nije tu, deda i ja zajedno obavljamo teže poslove. Ručak, obaveze oko dece i sve ostalo – posla uvek ima. Leti radimo i do ponoći

devojka

Printscreen/Youtube

Ivana (29), rođena Beograđanka, odlučila je da napusti gradski život i preseli se na selo, gde je sa suprugom Zoranom i troje dece pronašla svoj mir. Na imanju od 50 hektara vodi farmu sa 10 muznih krava i više od 100 ovaca, od čijeg mleka proizvodi sir, kačkavalj i kajmak.

Zbog ljubavi je ostavila Beograd iza sebe i upustila se u potpuno novi život, pun izazova i prekretnica. Iako joj je u početku najviše nedostajala porodica i gradska atmosfera, danas kaže da se više ne bi vratila.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

"Gužva mi sada smeta, ljudi mi smetaju. Ovde imam svoj mir, svoju rutinu i osećam se opušteno", ispričala je Ivana za YouTube kanal "Povratak na selo".

Život na selu: Posao od jutra do mraka

Ivana je otkrila kako izgleda njen tipičan dan.

"Dan počinje oko 7 sati ujutru. Prvo odvedem krave, zatim se vraćam u kuću da pripremim doručak za decu. Posle toga sledi obrada mleka, muža krava, čišćenje štale, hranjenje teladi... Ako suprug nije tu, deda i ja zajedno obavljamo teže poslove. Ručak, obaveze oko dece i sve ostalo – posla uvek ima. Leti radimo i do ponoći."

Pored krava i ovaca, na farmi imaju i svinje i kokoške, a od mleka pravi razne mlečne proizvode. "Sve što proizvedemo, odmah prodamo", kaže Ivana, koja se ovim poslom bavi tek od novembra, ali je već stekla verne kupce.

Mladi na selu ne žele da rade

Iako u selu ima dosta mladih, Ivana primećuje da mnogi izbegavaju fizički rad.

"Dnevnica je oko 5.000 dinara, uz kafu, večeru i pauze, ali jednostavno – neće da rade."

Pored onih koji se bave poljoprivredom, mnogi kupuju imanja samo za vikend odmore. "Cena zemlje raste, ide i do hiljadu evra po aru", otkriva ona.

Miran život umesto gradske vreve

Kako vreme prolazi, sve je sigurnija da je donela pravu odluku.

"Moji roditelji i sestre su u Beogradu, volim da ih posetim, ali ne duže od jednog dana. Ovde imam svoj mir, svoje obaveze i organizaciju, i sve mi je nekako lakše."

Njeni proizvodi uključuju stari i mladi sir, kajmak, dimljeni i nedimljeni kačkavalj, maslac, kiselo mleko i mocarelu. U planu joj je proširenje kapaciteta i povećanje broja grla u štali.

Poruka mladima: "Na selu si svoj gazda"

"Koliko radiš – toliko imaš. Radiš za sebe i svoj si gazda. Mnogo je stresnije u gradu, radila sam u marketu i restoranu, ali ne bih se nikada vratila za bilo kakav novac."

Na kraju, Ivana je podelila i brzi recept za punomasni kačkavalj:

"Na 8 litara mleka ide kašika soli i jedna kesica limuntusa. Kad mleko provri, doda se so i limuntus, kuva se dva-tri minuta, procedi kroz gazu, pritisne i to je to – gotov sir za 10 minuta."

Komentari (0)