Starenje je prirodan proces koji niko ne može potpuno zaustaviti. Ipak, mnogi ljudi traže načine da ga uspore, koristeći razne tretmane, proizvode i metode za očuvanje mladalačkog izgleda i vitalnosti. S druge strane, često zanemarujemo činjenicu da ishrana igra ključnu ulogu u tome koliko brzo starimo i kako izgledamo. Određene namirnice koje svakodnevno konzumiramo mogu ubrzati proces starenja jer utiču na kožu, organe i opšte zdravlje.
Izbegavajte ove namirnice
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Naučnici su upozorili da bi konzumiranje dve vrste popularne hrane moglo ubrzati proces starenja, čak i kod mladih ljudi, piše „Express“. Nova studija na više od 800 ljudi otkrila je vezu između kvaliteta ishrane i biološkog starenja. Tačnije, tim sa univerziteta u Finskoj otkrio je da bi lošija ishrana, uključujući velike količine brze hrane, prerađenog mesa i gaziranih pića, a male količine voća i povrća, mogla rezultirati ubrzanim biološkim starenjem.
Jedite voće i povrće u mladosti
Suprotno je utvrđeno za one koji su jeli puno voća i povrća i ograničili unos prerađenog crvenog mesa. Za potrebe studije, koja je objavljena u časopisu „Clinical Nutrition“, biološka starost je merena pomoću onoga što je poznato kao epigenetski satovi, algoritmi koji mogu proceniti zdravlje i životni vek, čak i u mladoj dobi, pre kliničkih manifestacija bolesti.

Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A
Prethodna istraživanja već su povezivala lošu ishranu s povećanim rizikom od bolesti i zdravstvenih stanja. Ali, proučavanjem učesnika istraživanja u dobi od 21 do 25 godina, istraživači su otkrili da ishrana može početi da utiče na zdravlje već u mladosti.
"Za prevenciju bolesti važno je istražiti vezu između ishrane i zdravlja od ranog doba pre nego što se pojave klinički znakovi bolesti povezanih sa starenjem. Opšte dijete koje naglašavaju veću konzumaciju voća i povrća i manji unos mesa, brze hrane i pića zaslađenih šećerom povezane su sa sporijim biološkim starenjem. Dijeta s malo voća i povrća, a puno mesa, brze hrane i pića zaslađenih šećerom povezana je s bržim biološkim starenjem", objasnili su autori studije.
Studije potvrdile tvrdnju stručnjaka
"Nalazi su u skladu sa studijama provedenim na sredovečnoj i starijoj populaciji, kao i s nekoliko studija koje su provedene na mlađim pojedincima“, rekla je Suvi Ravi, jedna od autorki studije. Daljim eksperimentisanjem, tim je dodao još nekoliko varijabli u studiju, poput indeksa telesne mase (BMI), ukupnog energetskog unosa, nivoa telesne aktivnosti, unosa alkohola i pušenja. Nakon toga, povezanost između prehrambenih obrazaca i biološkog starenja postala je manje jasna, što sugeriše da faktori poput redovne telesne aktivnosti mogu donekle kompenzovati lošiju ishranu.
Video: