Ako vidite ovo na ljusci jajeta, odmah ga bacite: Stručnjaci su utvrdili kako se dobija salmonela i koja jaja nisu bezbedna

Jelena Vukelić Vesti 18.04.2024 15:19 0

Za vreme Uskršnjih praznika svi jedu kuvana jaja, ali retko ko obraća pažnju na ove detalje

kuvana jaja

Shutterstock

 

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuvati, ispržiti jaja na oko ili napraviti kajganu – ukus će svejedno biti odličan. Jaja sadrže i kvalitetne proteine, a nemaju mnogo kalorija. Ipak, ono što nas muči kada kupujemo jaja kako da izabremo ona koja su najbolja.

Uzimamo ona koja su nam „lepa na oko“, a jaja koje imaju neravnine i tačkice na ljusci obično izbegavamo. Stručnjaci američke Agencije za prevenciju bolesti su rezrešili dilemu zašto nastaju neka jaja tako izgledaju i da li su bezbedna za upotrebu.

- Ove tamne mrlje nastaju na početku procesa,  dok jaje još „putuje“ kroz kokošku. Na tom putu jaja se okreće, i ako se to dešava presporo, na kraju može dobiti pegice. Neravna ljuska jajeta, takođe nastaje tokom tog procesa - tvrde oni, a prenosi američki Bon Apettite

Da li je bezbedno jesti takva jaja. Kratak odgovor je – „da“. Najvažniji deo kada je u pitanju bezbednost u konzumiranju jaja je način na koji ih kuvate. Jaja mogu da sadrže bakteriju salmonelu koja je u SAD drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jaja mogu da ukazuju da u jajima ima bakterija.

Komentari (0)
Loading