Omiljena jesenja namirnica koju Srbi obožavaju: Štiti TELO od prehlade, puna je vitamina i minerala

Vesti 21.09.2022 16:40 0

Jesenja hrana bogata hranljivim materijama za jačanje imuniteta, kao što su cink, vitamin C, vitamin A i vitamini B, uključuju lisnato povrće (kao što su zelje i kelj), paprike i brokoli, karfiol, kupus i šargarepa

Omiljena jesenja namirnica koju Srbi obožavaju: Štiti TELO od prehlade, puna je vitamina i minerala

Shutterstock

Promena godišnjeg doba, tačnije jesen, može da dovede i do simptoma sezonskog afektivnog poremećaja, uobičajenog stanja raspoloženja koje se javlja kada se godišnja doba menjaju, što dovodi do depresije i anksioznosti, između ostalih neprijatnih emocija.

Jedan od načina da se izborimo sa promenom vremena je da utičemo na naše navike u ishrani kako bismo primenili "sezonsku hranu" koja može da podrži naše zdravlje.

Prema dr Trevoru Kejtsu bundeva je idealna hrana koju treba da uključimo u jesenju ishranu. Pored toga što su lako dostupne u ovo doba godine, one su i izuzetno zdrave.

"I semenke bundeve su odlične za konzumiranje u jesen jer su bogate beta karotenom i dobar su izvor cinka. Tikve takođe promovišu zdravu kožu zbog visokog sadržaja antioksidanata", ističe doktor.

Zašto je hrana za jačanje imuniteta neophodna za jesenju ishranu?

Dr Trevor predlaže da promenimo naše navike u ishrani na osnovu promene koje dolaze sa vremenom. Da bismo zaštitili naše telo od bakterija, virusa i drugih invazivnih klica koje mogu da uđu u naše telo, možemo da pokušamo da preuzmemo kontrolu nad ishranom kako bismo organizmu dali hranu bogatu hranljivim materijama.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading