U nekim zemljama, kao što je Indija, to je poznato i kora se decenijama unazad koristi u ishrani zbog svojih hranljivih vrijednosti.
Dok je plod banane mekan, i sladak, njena kora je tvrda, vlaknasta i blago gorka. Ipak, ako vam je ideja da je pojedete odvratana, ne morate je jesti bez obrađivanja – možete je staviti u blender, pa popiti u gustom soku koji ste napravili u kombinciji sa drugim voćem ili je ispržiti, ispeći ili skuvati.
Osim toga, što je banana zrelija, kora joj postaje sve mekša i slađa. To se dešava zato što se prirodni hormon ove biljke zvani etilen oslobađa kada ona sazri.
Etilen u interakciji sa šećerima i vlaknom u kori banane složene šećere pretvara i jednostavne i lomi pektin, jednu vrstu vlakna u bananama koja ih čini tvrdim. Zato je banana sve mekša što je starija.
Slatki deo banane srednje veličine sadrži značajan procenat preporučene dnevne količine raznih hranljivih materija:
– 12 odsto potrebne dnevne količine vlakana, koja pomažu u varenju i smanjuju rizik od dijabetesa;
– 17 odsto potrebne dnevne količine vitamina C, koji je bitan za imunitet i za rast i razvoj;
– 20 odsto potrebne dnevne količine vitamina B-6, koji telu pomaže da hranu pretvori u energiju
– 12 odsto potrebne količine kalijuma, koji pomaže u razvoju ćelija, tkiva i organa u tijelu.
– 8 odsto magnezijuma, koji je bitan za proizvodnju energije i regulisanje nivoa glukoze i nivoa krvnog pritiska.
A ako bananu pojedete sa korom, unosite još veću količinu hranljivih materija, samo uvek operite koru pre nego što je pojedete.