Godinama važi za jelo koje leči i dušu i telo – pileća supa je sinonim za domaću utehu, toplinu nedeljnog ručka i prvi lek kod prehlade. Ipak, današnje supice nisu uvek tako nevine kako deluju. Stručnjaci sve češće upozoravaju: ono što smo nekada doživljavali kao prirodni antibiotik, danas može biti tihi izvor toksina – a krivac nije baka, već moderna mesna industrija.
Gde je problem?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ne krije se u tradicionalnom receptu, već u sastojcima do kojih danas imamo pristup. Kokoške iz industrijskog uzgoja često se hrane koncentratima, hormonima rasta i preventivnim antibioticima. Ti tragovi ne nestaju tokom kuvanja – naprotiv, zadržavaju se upravo tamo gde najviše tražimo ukus: u kostima, koži i masti. I sve to na kraju završi u vašoj supi.
Prema istraživanjima, tokom kuvanja se iz kostiju i kože oslobađaju značajne količine:
Antibiotika – koji mogu doprineti razvoju otpornosti, pa obična infekcija postaje ozbiljan problem.
Hormonskih ostataka – posebno rizičnih za decu i adolescente.
Toksina i teških metala – akumuliranih u masnom tkivu životinja.
Najčešće greške koje pravimo
Ne prosipamo prvu vodu
Tokom prvih 10–15 minuta kuvanja oslobađa se najveća količina štetnih materija. Ako se ta voda ne prospe, sve završava u tanjiru.
Kuvamo meso sa kožom i masnoćom
Iako daju pun ukus, upravo ti delovi akumuliraju najviše hormona i toksina.
Koristimo gotove začine i kocke
Prepuni su pojačivača ukusa (npr. glutamata), konzervansa i natrijuma – opterećuju bubrege i jetru, posebno ako se često koriste.
Koristimo neproverenu vodu
Kako napraviti supu bezbedno?
Birajte meso sa proverenih farmi ili organsko meso, ako je moguće.
Uvek prosipajte prvu vodu – kuvajte meso 10 minuta, pa sipajte novu vodu.
Uklonite kožu i višak masnoće pre kuvanja.
Koristite prirodne začine (celer, peršun, biber u zrnu) umesto kocki.
Koristite filtriranu ili flaširanu vodu.
Zaključak: