Mnogi gotovo svakodnevno jede jaja, ali kuvanje jaja do željene tvrdoće može biti nezgodno i zahtevno. Nedovoljno kuvana jaja mogu se razliti, dok prekuvana gube na ukusu, menja im se miris i boja. Uskršnja jaja treba da budu tvrdo kuvana, ali se mnogi pitaju koliko se kuvaju da bi bila takva.
Postoje tri osnovna načina kuvanja jaja: meko kuvana, srednje kuvana i tvrdo kuvana jaja. Svaki od ovih načina daje drugačiju teksturu i donekle drugačiji ukus, pa je korisno znati kako se tačno pripremaju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Meko kuvana jaja
Da biste dobili meko kuvana jaja sa tečnim žumancetom, kuvajte ih u vrućoj vodi tri minuta. Zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu i ostavite dok se ne ohlade. Ako više volite da belance bude malo čvršće, kuvajte ih četiri minuta.
Srednje kuvana jaja
Koristite isti postupak, samo ih ostavite u vrućoj vodi šest minuta, pre nego što ih prebacite u hladnu vodu. Ovako kuvana jaja su idealna za dodavanje u razna jela, kao što su testenina ili nudle.
Tvrdo kuvana jaja
Da biste dobili savršeno tvrda kuvana jaja, kuvajte ih deset minuta, pa ih potom odmah stavite u hladnu vodu. Na taj način dobićete žumance koje je potpuno kuvano, čvrsto i intenzivno žute boje, bez da se razliva. Ova jaja su odlična za farbanje i uskršnje takmičenje u kucanju.
Kako da jaja ne puknu
Još od davnina su žene u vodu dodavale malo soli i sirćeta da jaja ne puknu. Stavi se jedna kašičica soli i jedna kašika sirćetana litar vode. Ovi sastojci pomažu da ljuska ne popuca, a ako se to i desi, belance neće iscuriti.
Video: