Mnogi gotovo svakodnevno jede jaja, ali kuvanje jaja do željene tvrdoće može biti nezgodno i zahtevno. Nedovoljno kuvana jaja mogu se razliti, dok prekuvana gube na ukusu, menja im se miris i boja. Uskršnja jaja treba da budu tvrdo kuvana, ali se mnogi pitaju koliko se kuvaju da bi bila takva.
Postoje tri osnovna načina kuvanja jaja: meko kuvana, srednje kuvana i tvrdo kuvana jaja. Svaki od ovih načina daje drugačiju teksturu i donekle drugačiji ukus, pa je korisno znati kako se tačno pripremaju.
Meko kuvana jaja
Da biste dobili meko kuvana jaja sa tečnim žumancetom, kuvajte ih u vrućoj vodi tri minuta. Zatim ih odmah prebacite u hladnu vodu i ostavite dok se ne ohlade. Ako više volite da belance bude malo čvršće, kuvajte ih četiri minuta.
Srednje kuvana jaja
Koristite isti postupak, samo ih ostavite u vrućoj vodi šest minuta, pre nego što ih prebacite u hladnu vodu. Ovako kuvana jaja su idealna za dodavanje u razna jela, kao što su testenina ili nudle.
Tvrdo kuvana jaja
Da biste dobili savršeno tvrda kuvana jaja, kuvajte ih deset minuta, pa ih potom odmah stavite u hladnu vodu. Na taj način dobićete žumance koje je potpuno kuvano, čvrsto i intenzivno žute boje, bez da se razliva. Ova jaja su odlična za farbanje i uskršnje takmičenje u kucanju.
Kako da jaja ne puknu
Još od davnina su žene u vodu dodavale malo soli i sirćeta da jaja ne puknu. Stavi se jedna kašičica soli i jedna kašika sirćetana litar vode. Ovi sastojci pomažu da ljuska ne popuca, a ako se to i desi, belance neće iscuriti.
Video:
Možda vas zanima…
