Osam simptoma koje ne smete ignorisati: Mogu ukazati na rak grla

Slobodanka Ćorić Vesti 22.08.2024 14:45 0

Rano prepoznavanje raka grla može napraviti značajnu razliku. Dr. Miriam Lango, poznata hirurginja glave i vrata u MD Anderson Cancer Centeru, ističe da su natečeni limfni čvorovi i bezbolne kvržice na vratu uobičajeni znaci upozorenja

rak grla

Shutterstock

Rak grla je opšti izraz za rak koji zahvata različite delove grla, a najčešće pogođena područja su grkljan, poznat i kao glasovna kutija, i orofarinks, srednji deo grla.

Najnoviji podaci Američkog društva za borbu protiv raka za 2024. godinu otkrivaju zabrinjavajući trend - očekuje se otprilike 58.450 novih slučajeva raka orofarinksa, uz oko 12.650 novih slučajeva raka grkljana.

Upotreba duvana i dalje je vodeći faktor rizika za razvoj raka grla. To uključuje pušenje, žvakanje duvana i korišćenje snusa. Drugi značajan faktor rizika je velika konzumacija alkohola. Takođe, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) takođe igra ulogu. Iako mnogi ljudi dođu u kontakt sa HPV-om u nekom trenutku svog života, ne mogu se svi uspešno osloboditi virusa, a istraživači još uvek rade na razumevanju zašto je to tako.

Rano prepoznavanje raka grla može napraviti značajnu razliku. Dr. Miriam Lango, poznata hirurginja glave i vrata u MD Anderson Cancer Centeru, ističe da su natečeni limfni čvorovi i bezbolne kvržice na vratu uobičajeni znaci upozorenja. Limfni čvorovi funkcionišu kao filteri za štetne čestice, uključujući stanice raka koje mogu početi da rastu u njima.

Dr Lango takođe ističe druge simptome na koje treba obratiti pažnju:

  • Promenjena jasnoća glasa ili govora
  • Problemi sa disanjem
  • Poteškoće s gutanjem
  • Neprijatan zadah iz usta
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Krvarenje iz grla
  • Vidljive abnormalnosti
  • Trajna, često jednostrana bol u grlu

Stomatolozi takođe igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju. Tokom rutinskih pregleda mogu prepoznati neobične izrasline ili lezije u ustima i grlu i preporučiti dalju procenu ako je potrebno.

Roy C., 61-godišnjak koji je preživeo rak grla, kroz priču o svojoj borbi naglašava važnost ranog otkrivanja. Godine borbe sa žgaravicom, refluksom kiseline i problemima sa sinusima, dodatno uz pušenje, navelo je Roy-a da primeti uporan hrapav glas. U početku je to pripisivao prehladi, ali su ga simptomi kasnije naveli da poseti ORL specijalistu, koji je dijagnostikovao rak grla.

Roy-ev tretman uključivao je sedam nedelja kombinovane hemoterapije i terapije zračenjem, sa ciljem očuvanja glasa uprkos nuspojavama poput upale grla i umora. Nakon uspešnog lečenja, ali i stalnih kontrola, Roy savetuje svima da obrate pažnju na bilo kakve rane znake i da ne zanemaruju simptome ako ih primete.

 

 

Komentari (0)
Loading