Uzima se i na prazan želudac: Evo zbog čega karanfilić treba da postane vaš omiljeni začin

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2024 08:34 0

Pored toga što sadrži nekoliko važnih nutrijenata, karanfilić je bogat antioksidansima, jedinjenjima koja smanjuju oksidativni stres

Karanfilić

Shutterstock

Karanfilić ili klinčić koristan je za zdravlje kao pomoćno sredstvo kod dosta bolesti. Glavni i najbitniji sastojak karanfilića je eugenol, koji ima protivupalno dejstvo.

Takođe sadrži i minerale: kalcijum, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor, mangan, selen. Bogat je i vitaminima, među kojima ima najviše vitamina C, B6, E, K, forlnom kiselinom, riboflavinom i niacinom.

Ova biljka ima jako prijatnu aromu. Ukus je dosta sladak, a i gorak u isto vreme.

Koristi gotovo širom planete Zemlje, ima puno načina na koji se može koristiti i jedan je od najtraženijih začina.

Zdravstvene prednosti karanfilića


Ovaj svestrani začin uglavnom se kod nas prodaje u mlevenom obliku i koristi u kuhinji, a on u svetu ima široku primenu u narodnoj medicini.

Naučna istraživanja pokazala su da to nije bez razloga – studije nad životinjama su pokazale da postoje prednosti njegove upotrebe, a medicinska platforma Healthline izdvojila je nekoliko.


Sadrži važne hranljive materije


Karanfilić ima vlakna, vitamine i minerale, pa upotreba celih ili mlevenih karanfilića kao začina može da vam pruži bitne nutrijente kroz ishranu.


Jedna kašičica (oko 2 grama) mlevenih karanfilića sadrži:

6 kalorija
1 g ugljenih hidrata
1 g vlakana
55% preporučenog dnevnog unosa mangana
2% preporučenog dnevnog unosa vitamina K


Međutim, kako napominje Healthline, osim što ima tako značajne količine mangana, karanfilić se koristi u vrlo malim količinama, pa neće pružiti mnogo hranljivih materija. Zato nemojte olako poverovati portalima koji kažu da će značajno uticati na stanje u organizmu ako samo pojedete kašičicu s vremena na vreme.

Obiluje anktioksidansima


Pored toga što sadrži nekoliko važnih nutrijenata, karanfilić je bogat antioksidansima, jedinjenjima koja smanjuju oksidativni stres, čime doprinose prevenciji hroničnih bolesti.


@najzena.rs Motivišemo vas da se borite za ono u šta verujete i da nikada ne prihvatite bilo šta manje od onoga što zaslužujete 💗#zena #najzena #fyp #foryoupage #fpyシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading