Olimpijska šampionka Zorana Arunović : Po povratku iz Londona samo joj komšije priredile doček, a sad se cela Srbija raduje sa njom

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2024 11:19 0

Pored svoje sportske karijere, Zorana je studirala ukrajinski jezik na Filološkom fakultetu i paralelno usavršavala ruski i engleski jezik

Zorana Arunović, Damir Mikec

AP Photo/Manish Swarup

Zorana Arunović i njen partner Damir Mikec obezbedili su prvu olimpijsku medalju za Srbiju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu. Ovaj sjajni sportski par osvojio je zlatnu medalju u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara, pobedivši turski par Ilajdu Tarhan i Jusufa Dikeca. Ova medalja predstavlja veliki trenutak ponosa za Srbiju i krunu Zoranine izuzetne karijere.

Dugačak put do olimpijskog zlata

Zorana Arunović je dugo čekala na ovu olimpijsku medalju. Njena karijera je obeležena brojnim nagradama i priznanjima, ali olimpijsko zlato u Parizu je vrhunac njenog putovanja.

 

Pre 12 godina, na Olimpijadi u Londonu 2012. godine, Zorana i njena sestra Jelena su bile ispraćene s velikim entuzijazmom od strane komšija, koji su im priredili pravi doček po povratku. Komšije su ispred zgrade postavile velike fotografije sa Zoraninim i Jeleninim likom, ispisali poruke dobrodošlice na zidu zgrade i okitili ceo ulaz. Bilo je tu i srpske zastave, himna puštena preko razglasa i šampanjac.

Nezaboravan doček iz 2012.

"Onda smo se svi preselili kod nas u stan i napravili spontanu žurku do dva ujutru," priseća se Zorana. Ipak, Zorani tada nije bilo do slavlja jer je olimpijska medalja izmakla za dlaku. "Nije mi bilo ni do čega. Ali sada, iz ove perspektive, shvatam da četvrto mesto na Olimpijadi uopšte nije mala stvar. Uspeh je i otići na Olimpijske igre. Streljaštvo je takav sport da u njemu ništa ne zavisi od rejtinga; svi smo jednaki u tih 50 minuta meča. Sve zavisi samo od tebe," rekla je Zorana.

Početak karijere i uspon u streljaštvu

Zorana se streljaštvom počela baviti 2001. godine, prvo u klubu Policajac, a potom je prešla u Crvenu zvezdu. Inspiraciju za ovaj sport pronašla je u svojoj starijoj sestri Jeleni, koja je takođe uspešna streljkinja. Njihov otac, doktor nauka na DIF-u, preminuo je 2000. godine, a njegova strast prema sportu značajno je uticala na Zoraninu odlučnost.

Svetska prvakinja i nacionalna heroina

Godine 2010. Zorana je postala svetska prvakinja u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara na prvenstvu u Minhenu, a istovremeno je osvojila nagradu za „Sportistkinju godine u Srbiji“. Njeni sportski uspesi nastavili su se kroz brojne medalje na ključnim takmičenjima, a više puta je proglašavana za najboljeg strelca u konkurenciji juniorki i seniorki.

U svojoj karijeri, Zorana je žrtvovala mnogo stvari. Kako je otkrila u podkastu "Miljanov korner", propustila je mnoge važne trenutke kao što su 18. rođendan i ekskurzije tokom srednje škole. Iako su je te žrtve povremeno pogađale, njena strast prema streljaštvu i osećaj da je to njen pravi poziv pružali su joj snagu da istraje i da se usmeri na vrhunske rezultate.

Obrazovanje i jezičke veštine

Pored svoje sportske karijere, Zorana je studirala ukrajinski jezik na Filološkom fakultetu i paralelno usavršavala ruski i engleski jezik, što dodatno oslikava njen predanost i svestranost.

@najzena.rs Motivišemo vas da se borite za ono u šta verujete i da nikada ne prihvatite bilo šta manje od onoga što zaslužujete 💗#zena #najzena #fyp #foryoupage #fpyシ #fypシ゚viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading