Krugovi na telu plivača na Olimpijskim igrama postali misterija: Evo o čemu je reč...

Nedeljko Tišanović Vesti 30.07.2024 09:16 0

Jeste li ovo znali?

Shutterstock

Shutterstock

Ako pratite Olimpijske igre, naročito plivanje, verovatno ste primetili da neki sportisti imaju neobične tamne krugove na telu. Ovi krugovi su rezultat metoda poznatih kao hijama ili cupping, kako se nazivaju u zapadnom svetu. Ova metoda, koju su koristili stari Arapi i Kinezi, iako naučno nije potvrđena, postaje sve popularnija među sportistima. Plivač Majkl Felps je prvi javno koristio ovu alternativnu medicinu.

Kako se izvodi terapija i čemu služi?

Cupping terapija se sprovodi postavljanjem čašica na telo koje, dok se hlade, stvaraju vakuum koji uvlači kožu i mišiće, ostavljajući privremene tragove. Postoji i druga vrsta cuppinga u kojoj se dodatno zareže koža kako bi se pustila krv. Ove posjekotine uzrokuju krvarenje koje omogućava izvlačenje male količine krvi kako bi se uklonili toksini i nečistoće iz tela.

Ova metoda koristi se za brži oporavak od povreda, smanjenje bolova, opuštanje, izvlačenje toksina iz tela, poboljšanje cirkulacije i balansiranje yina i yanga u telu. Iako je cupping metoda odavno prihvaćena među nekim sportistima, poslednjih godina je stekla posebnu popularnost.

Bilo je nekoliko kliničkih ispitivanja koja pokazuju da cupping može delovati protiv bolova, ali nisam sasvim u to uveren. Te studije su lošeg kvaliteta, mnoge nemaju dobru kontrolu ili su podložne pristranosti, a neki rezultati su previše dobri da bi bili istiniti — rekao je Edzard Ernst, penzionisani britansko-nemački akademski lekar i istraživač specijalizovan za proučavanje komplementarne i alternativne medicine, prenosi LadBible.

Komentari (0)
Loading