Dobar za zdravlje srca, jačanje mišića, sadrži vitamin C, kalijum... Evo zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?

Nedeljko Tišanović Vesti 29.07.2024 19:56 0

Niste mogli ni da pretpostavite...

Shutterstock

Shutterstock

Paradajz je bogat hranljivim materijama, a njihova korist je još veća kada se paradajz kuva. Kuvanje pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem oporavku posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenju rizika od raka. U knjizi "Samo jedna stvar", dr Majkl Mozli istražuje ovaj poseban plod i objašnjava zašto ima tako pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, piše BBC.

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića


Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza pomaže u oporavku mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su posle napornog vežbanja konzumirali sok od paradajza pokazali brži oporavak mišića i smanjene upale u poređenju sa onima koji su pili energetske napitke.

Paradajz kao jedno od najpopularnijih voća


Iako je paradajz tehnički voće zbog semena, on je jedan od najpopularnijih plodova na svetu. Ovo je zahvaljujući njegovoj raznovrsnosti i korisnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, kalijum, folna kiselina i likopen.

Sok od paradajza i zdravlje srca


Analiza šest studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL (lipoproteina niske gustine) ili "lošeg holesterola" i povećati nivo HDL (lipoproteina visoke gustine) ili "dobrog holesterola", čime se potencijalno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorpciju likopena 


Paradajz sadrži moćan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen je efikasniji kada se paradajz kuva, jer toplota razbija ćelijske zidove i čini likopen lakše dostupnim.

To znači da sos od paradajza od svežeg ili konzervisanog paradajza, pa čak i kečap, može da obezbedi više likopena od svežeg paradajza — kaže Majkl Mozli.

Dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza povećava apsorpciju likopena.

Likopen i prevencija raka prostate


Neki eksperimenti su ispitivali efekte paradajz sosa i paste na rak prostate, koji je u zapadnom svetu jedan od najvećih uzroka smrti kod muškaraca. Profesor Ričard van Brimen sa Državnog univerziteta Oregon primetio je potencijal likopena nakon što je analizirao određene studije. On je utvrdio da muškarci koji su konzumirali najviše likopena, u obliku paradajz sosa, paste i svežeg paradajza, nisu ravijali često rak prostate. U eksperimentima profesora van Brimana, muškarci koji su tri nedelje jeli testeninu sa paradajz sosom pokazali su povećane nivoe likopena u krvi i prostati, kao i smanjen oksidativni stres.

Likopen može pomoći u sprečavanju tog početnog oštećenja DNK — kaže profesor van Brimen.

Likopen i zdravlje kože  


Likopen može doneti koristi ne samo unutrašnjem zdravlju, već i koži. Studije su pokazale da su učesnici koji su jeli paradajz pastu sa maslinovim uljem tokom nekoliko meseci imali značajne koristi, kao što je smanjenje opekotina od sunca za 40% i povećanje nivoa pro-kolagena, molekula koji pomaže da koža izgleda mlađe.

Bezbednost i preporučena količina likopena


Profesor van Brimen je opisao likopen kao "čudesan molekul" koji je "izuzetno bezbedan". Na osnovu istraživanja, optimalna dnevna količina likopena je 30 mg. Salata od paradajza pruža samo 5-10 mg likopena, dok 100 g kuvanog paradajza u sosu sadrži 50 mg. Kako je likopen rastvorljiv u mastima, dodavanje maslinovog ulja prilikom kuvanja paradajza poboljšava apsorpciju.

 

Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading