7 saveta za prevenciju nadustosti i bolju probavu: Svetski stručnjaci otkrili šta je uzrok problema sa varenjem, jedno radite pogrešno

Nedeljko Tišanović Vesti 29.07.2024 21:57 0

Stručnjaci su otkrili šta može da vam pomogne u rešavanju ovog problema.

Shutterstock

Shutterstock

Prema nedavnom istraživanju koje je obuhvatilo 90 hiljada ljudi u SAD-u, jedan od sedam ispitanika bar jednom nedeljno pati od nadutosti.

Abej Šarp, registrovana dijetetičarka i autorka bloga "Abbey's Kitchen", otkrila je da može biti da niska konzumacija hrane uzrokuje nadutost. Iako se često pretpostavlja da prejedanje izaziva nadutost, Šarp objašnjava da premali obroci i nepravilne prehrambene navike mogu biti uzrok problema s probavom.

Prema Nacionalnom centru za poremećaje ishrane u Ujedinjenom Kraljevstvu, kada telo ne dobija dovoljno hranljivih materija i kada je u kalorijskom deficitu, to može stvoriti stres u probavnom traktu, što dovodi do nadutosti i drugih gastrointestinalnih problema. Nedostatak hranljivih materija može izazvati sporiju probavu i nadutost jer telo pokušava da uštedi energiju.

Sharp je takođe istakla da poremećaji ishrane i sindrom iritabilnog creva (IBS) često idu zajedno. Istraživanja pokazuju da 50% žena sa poremećajem prehrane ima IBS, a 98% funkcionalni poremećaj creva. Ova korelacija može biti posledica atrofije probavnih organa zbog kalorijskog restriktivnog unosa, što dovodi do zatvora, nadutosti i smanjene pokretljivosti creva. Takođe, nedostatak raznovrsnosti u ishrani može narušiti ravnotežu bakterija u crevima.

Povećan unos vlakana bez odgovarajućih hranljivih materija za njihovu probavu može takođe izazvati nadutost. Šarp napominje da prekomerno konzumiranje vlaknaste hrane, poput voluminoznih salata, može uzrokovati nadutost. Takođe, žvakanje mnogo žvakaćih guma ili pijenje gaziranih pića može rezultirati gutanjem viška vazduha, što može dovesti do nadutosti.

Doktor Dejvid Levinhal i registrirana dijetetičarka Ašli Rever savetuju kako da se spreči nadutost:

1. Povrće treba peći, kuvati na pari, a izbegavati prženje i pečenje u dubokom ulju.
2. Hranu treba temeljno žvakati, izbegavajući razgovor dok jedete kako biste smanjili gutanje vazduha.
3. Ako ne unosite dovoljno vlakana, dodajte ih postepeno u male količine tokom više obroka kako bi se telo naviklo.
4. Vodite dnevnik ishrane kako biste pratili koje namirnice izazivaju tegobe.
5. Pijte čašu mlake vode ili nezaslađenog čaja odmah nakon buđenja kako biste aktivirali probavni trakt.
6. Pijte dovoljno vode tokom dana i jedite redovno, otprilike u isto vreme svaki dan.
7. Razmislite o uzimanju probiotika.

Ovi saveti mogu pomoći u prevenciji nadutosti i poboljšanju probave.

Komentari (0)
Loading