Sa 100 godina, i dalje vodi porodični posao: Miriam odbija da ide u penziju i otkriva ključ dugovečnosti

Slobodanka Ćorić Vesti 29.07.2024 16:45 0

Rođena 11. juna 1924. godine, i još uvek ne planira penziju: Evo šta je njen ključ dugovečnosti

baka

Printscreen/Facebook

Miriam Tod, koja je rođena 11. juna 1924. godine, i dalje aktivno vodi porodičnu radnju sa svojim sinom i unucima, i to i pored toga što ima 100 godina. Njen radni dan traje barem 50 sati nedeljno, jer je šest dana u nedelji prisutna u porodičnoj prodavnici nameštaja. Njen posao obuhvata knjigovodstvo, pomoć kupcima i osiguranje da posao, koji su njeni roditelji osnovali 1929. godine u Stratfordu, Nju Džersi, teče glatko.

Nema planova za penziju

Miriam ne planira penziju i ističe da uživa u svom poslu. "Ako je to ono što volite, to je u redu. Moj muž je morao da ide u penziju zbog zdravlja i uživao je u svakoj minuti. No, ja ne bih bila srećna da ceo dan provodim kod kuće," navela je Miriam. Bila je u braku 51 godinu pre nego što je njen muž preminuo 1995. godine.

 

 

Zdravlje i dugovečnost

Miriam redovno posećuje očnog specijalistu zbog makularne degeneracije, ali nije morala da ide kod lekara poslednje tri godine. Njena unuka, Kristi Tod-Hofman, veruje da je njen dug život rezultat zdrave ishrane. "Kada je bila u svojim ranim 90-ima, lekar je rekao da je to zbog genetike. Rekla sam da to nije tačno, jer ako se konzumiraju droge, alkohol i cigarete, ne možete živeti dug život. Ona se hrani veoma zdravo," kaže unuka.

Zdrava ishrana

Miriam se kloni pržene hrane i alkohola, a fokusira se na sveže voće i povrće. "Njen tanjir je uvek raznobojan. Veoma je pažljiva u unosu voća i povrća," dodaje Tod-Hoffman. Takođe, voli tamnu čokoladu zbog njenih benefita za um i telo. Sva njena hrana je sveža i pripremljena kod kuće, često iz njenog vrta gde uzgaja paradajz, paprike, krastavce, žutu tikvu i tikvice.

 

 

Aktivan život i pozitivan stav

Miriam uživa u plivanju u porodičnom bazenu i radu u dvorištu. Njen posao zahteva fizičku aktivnost tokom celog dana, uključujući hodanje po stepenicama i rad u prodavnici nameštaja. Takođe, Miriam je veoma optimistična, što je osobina često povezana sa dugovečnošću. Ona savetuje mladima da štede novac umesto da troše kreditne kartice, napominjući da je život sada "vrlo težak".

Miriam Tod se i dalje oseća aktivno i energično, uprkos svojim godinama, i njeno zdravlje i vitalnost su inspiracija mnogima.

 

Komentari (0)
Loading