Pijete ceđeni sok od pomorandže za doručak? Otkrijte kako utiče na holesterol i zašto je pulpa bitna

Slobodanka Ćorić Vesti 30.07.2024 11:35 0

Da biste maksimizovali zdravstvene prednosti soka od pomorandže, dijetetičarka Melisa Kini savetuje da birate sok sa pulpom

pomorandža

Shutterstock

Mnogima doručak bolje prija uz sok od pomorandže, a stručnjaci iz Hartford HealthCare naglašavaju da ovaj sok može smanjiti rizik od hroničnih bolesti, ublažiti upale i smanjiti mogućnost formiranja kamena u bubrezima. Preporučuju da uvek birate sok sa pulpom jer sadrži vlakna koja pomažu u regulaciji šećera u krvi. Takođe, neki stručnjaci ističu da čaša soka od pomorandže ujutru može pomoći u snižavanju lošeg holesterola.

Uticaj soka od pomorandže na nivo holesterola

Prirodni sok od pomorandže bogat je vitaminom C, vlaknima, kalijumom i folatom. Istraživanje objavljeno 2023. godine u Journal of Nutritional Science pokazuje da sok od pomorandže za doručak nema značajan uticaj na ukupni holesterol ili HDL holesterol, ali može smanjiti nivo LDL holesterola, poznatog kao "loš holesterol".

Analize iz 2023. godine, koje su obuhvatile skoro 400 učesnika, otkrile su da konzumacija soka od pomorandže ima mali uticaj na nivo ukupnog ili HDL holesterola. Međutim, dnevne doze veće od 500 mililitara soka značajno su smanjile nivo LDL holesterola, posebno u studijama koje su trajale najmanje osam nedelja.

Dugoročni efekti

Studija iz 2013. godine, objavljena u Lipids in Health and Disease, istraživala je dugoročne efekte konzumiranja soka od pomorandže među zaposlenima u fabrici soka. Otkriveno je da su zaposleni koji su pili dve čaše soka dnevno tokom godine ili duže imali niži nivo ukupnog i LDL holesterola u poređenju sa onima koji nisu pili sok od pomorandže.

Da biste maksimizovali zdravstvene prednosti soka od pomorandže, dijetetičarka Melisa Kini savetuje da birate sok sa pulpom. Pulpa sadrži vlakna koja pomažu u regulaciji probave i stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Takođe, budite oprezni sa proizvodima koji navode niži sadržaj kalorija, jer često imaju smanjen nutritivni sadržaj.

Pazite na šećer

Sok od pomorandže je bogat prirodnim voćnim šećerom, fruktozom. Studija iz 2018. godine, objavljena u Cell Metabolism, sugeriše da se fruktoza razlaže u tankom crevu, a visoki nivoi fruktoze mogu povećati rizik da voćni šećer dospe u jetru, što može biti štetno po zdravlje.

Preporučuje se da konzumaciju voćnih sokova, uključujući sok od pomorandže, ograničite i da ga pijete posle doručka, a ne odmah nakon buđenja. U zaključku, sok od pomorandže može biti koristan za zdravlje holesterola, ali je važno paziti na količinu i vreme konzumacije. Uvek birajte prirodnu verziju sa pulpom kako biste iskoristili sve njegove prednosti.

Komentari (0)
Loading