Rani simptomi: Promena na očima najavljuje demenciju 12 godina ranije!

Vesti 07.06.2024 09:17 0

Novo istraživanje je pokazalo da se u očima javlja jedan od simptoma demencije mnogo pre nego što se bolest razvije.

žena

Shutterstock

Demencija je oboljenje koji uzrokuje pad kognitivnih sposobnosti i dovodi do problema s pamćenjem, ponašanjem i kretanjem. Problem s vidom takođe može biti simptom jer demencija utiče na delove mozga koji obrađuju informacije koje dolaze iz očiju. S obzirom na to, testovi vida mogu biti korisni u ranoj dijagnostici i praćenju napretka demencije.

Problem sa vidom je simptom

Tokom istraživanja urađenom na Univerzitetu Kembridž u kojem su učestvovale 8.623 zdrave osobe, rađeni su testovi vizualne osetljivosti. Oni koji su razvili demenciju kasnije u životu pokazali su sporiji odgovor na vizualne stimulanse u poređenju s onima koji nisu imali demenciju.

Autori istraživanja objasnili su da problemi s vidom mogu biti rani pokazatelji pada kognitivnih sposobnosti jer toksični plakovi povezani s Alchajmerovom bolešću prvo utiču na područja mozga povezana s vidom. Dakle, testovi vida mogu otkriti nedostatke pre testova pamćenja.

Javlja se 12 godina ranije

Otkriveno je i da demencija utiče na osetljivost očiju na kontrast i sposobnost razlikovanja boja. Istraživači su rekli da to može "uticati na živote ljudi, a da oni toga nisu odmah svesni". Ovi nalazi sugerišu da testovi vida mogu biti korisni u ranom otkrivanju demencije, čak 12 godina ranije, i praćenju njenog napretka.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading