Recept za okrepljujući koktel sa bosiljkom: Kraljevska riznica vitamina i minerala

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 03.07.2024 11:18 0

Bosiljak se ne preporučuje seći nožem jer fizički kontakt sa metalima može promeniti njegovu aromu i smanjiti kvalitet

koktel

Shutterstock

Bosiljak, začinska biljka poreklom iz Indije, bila je veoma cenjena još u doba starih Grka i Vizantijaca, čiji su vladari uzgajali ovu biljku u svojim vrtovima. Otuda i naziv biljke - grčka reč "basileos" znači kralj. Na evropsko tlo dospeo je zahvaljujući moreplovcima.

Ova biljka je i danas visoko cenjena zbog svoje jedinstvene arome i široko se koristi u kuhinjama širom sveta. Farmaceutska industrija koristi bosiljak kako bi poboljšala aromu preparata sa neprijatnim ukusom i mirisom, dok se u prehrambenoj industriji često koristi za proizvodnju osvežavajućih pića i bombona.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Bosiljak može rasti tokom cele godine, ali je leto najbolje vreme za berbu, jer tada aroma dolazi do punog izražaja. Listovi bosiljka imaju gorko-ljut ukus i miris i bogati su esencijalnim uljima čija se koncentracija najviše nalazi u površinski vidljivim žilicama. Zato se preporučuje njihovo pranje pod blagim vodenim mlazom, bez trljanja. Takođe, bosiljak se ne preporučuje seći nožem jer fizički kontakt sa metalima može promeniti njegovu aromu i smanjiti kvalitet.

Pored svoje uloge u kulinarstvu, bosiljak je i lekovita biljka. Ima snažno antiseptičko dejstvo, eliminiše bakterije iz hrane i često se koristi za prirodno konzerviranje. Takođe, bosiljak utiče na snižavanje visokog krvnog pritiska, jača apetit i stimuliše rad organa za varenje. Bogat je vitaminima A, B3, B5, C i K, kao i mineralima poput kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, mangana i selena.

U narodnoj medicini se koristi čaj od bosiljka, posebno kod upalnih procesa u želucu i crevima,  kao i mokraćnih kanala, bešike i bubrega.

Recept za osvežavajući koktel sa bosiljkom:

Sastojci:

  • 12 listova bosiljka
  • 400 grama šećera
  • 600 ml vode
  • 2 dl votke
  • 2 belanceta
  • 3 limuna

Priprema:

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
24. 04. 2025 14:02

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
05. 05. 2025 12:05

PREDSEDNIK VUČIĆ OD SREDE NA POSLU Alo! saznaje: Ima zakazane sastanke odmah posle Đurđevdana

img
06. 05. 2025 06:36

BLOKADERI FOTELJAŠI PRETVORILI FAKULTETE U OPŠTINSKE ODBORE Gospodo, da li znate da je to krivično delo?

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

Komentari (0)