Ni u ludilu: Vodoinstalateri otkrili 5 stvari koje nikada ne smeju da završe u odvodu, mogu da naprave ogromnu štetu

Vesti 03.07.2024 19:57 0

Hrana poput krompira, pirinča i testenine može da se proširi kada stoji u vodi, stvarajući supstancu nalik lepku...

odvod

Shutterstock

Bez obzira da li čistite kuhinju nakon velikog obroka ili čistite ostatke farbanja, može biti primamljivo da u odvod sipate skoro sve tečne - ili ponekad čak i čvrste materije. Ali neke supstance mogu uništiti vaše cevi.

Održavanje odvoda će pomoći vama i vašoj porodici da uživate u funkcionionalnoj kuhinji i odvodima.

žena

Shutterstock

 

Evo pet stvari koje vodoinstalateri kažu da ne bi trebalo da sipate u odvod.

Farba

„Farba sadrži štetne hemikalije koje mogu da oštete cevi i zato ih treba odložiti u skladu sa lokalnim propisima“, kaže Kajl Leman, izvršni direktor i osnivač ,,Crossroads Foundation Repair".

farba

Shutterstock

 

Sipanje farbe u odvod može kontaminirati izvore vode i oštetiti vaše cevi. Pročitajte etiketu na farbi koju koristite i odložite je u skladu sa uputstvima. Ako ste u nedoumici, odnesite ostatke boje u centar za odlaganje opasnog otpada.

Ulja i masti

Oduprite se želji da sipate masti i ulja u odvod, jer ove teške supstance mogu da blokiraju vaše cevi. 

ulje

manassanant pamai / Panthermedia / Profimedia

 

„Ove supstance mogu da učvrste i začepe vaše cevi, što dovodi do ozbiljnih blokada u vašem vodovodu i javnom kanalizacionom sistemu“, kaže Šlomo Černijak, vlasnik kompanije ,,Cherniak Home Services" u Baltimoru.

Povrće

Povrće je još jedna uobičajena hrana koja se baca u odvod. Izbegavajte da bacate vlaknasto povrće kao što su luk, celer, ljuske kukuruza, kore voća i artičoke u odvod. 

povrće

Shutterstock

 

„Predmeti kao što su celer, artičoke i ljuske luka mogu se zapetljati u motoru za odlaganje, uzrokujući zastoje i ometajući protok vode“, kaže Černijak za Real Simple. ,,Ove vlaknaste namirnice mogu dovesti do skupih popravki i velikih neprijatnosti."

Umesto da ih bacite u odvod, dodajte vlaknasto povrće u đubrivo.

Namirnice koje sadrže skrob

Namirnice poput krompira i testenina ne treba sipati u odvod jer takođe mogu začepiti cevi. Koristite cediljku da sprečite da ova hrana ode u odvod. 

šerpa

Shutterstock

 

„Hrana poput krompira, pirinča i testenine može da se proširi kada stoji u vodi, stvarajući supstancu nalik lepku“, kaže Černijak.

Talog od kafe

Ljubitelji kafe često sipaju talog kafe u odvod, ali to može ozbiljno da ošteti cevi. Bolje da ga bacite u đubrivo ili smeće.

kafa

Printscreen

 

„Talog od kafe može da se nakupi u cevima, uzrokujući začepljenje i skupe popravke“, kaže Černijak. ,,On je masan i mogu da se skupi, i tako oteža protok vode."

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading