Hrana za mladolik izgled: 7 namirnica koje ublažavaju bore i neguju kožu bolje od skupih krema!

Vesti 06.06.2024 18:05 0

Pazite šta jedete ako želite da imate lepu i zategnutu koži i u kasnijim godinama.

povrće

Shutterstock

Kožu ne neguju samo skupe kreme i tretmani. Da biste imali lep ten, važno je i šta jedete. Vitamini i minerali u određenim namirnicama mogu da pomognu da koža bude elastična i ima manje bora, da izgleda sveže, bez akni i fleka. Američki stručnjak za lepotu i nutricionizam Mendi Njambi preporučuje sledeće namirnice:

Spanać poboljšava elastičnost kože

Spanać i kelj imaju hranljive sastojke koji štite kožu od posledica sunčanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je spanać bogat betakarotenom i luteinom, koji poboljšavaju elastičnost kože. Preporučljivo je da se tri puta nedeljno pojede jedna šolju spanaća ili kelja, a možete u jednoj šolji da pomešate obe vrste povrća.

Skuša smanjuje crvenilo

Zbog omega 3 masnih kiselina, sardine, losos i skuša jačaju opnu ćelija kože. Zahvaljujući tome, ona zadržava vlažnost. Pored toga, riba zateže kožu, odlaže pojavu bora i usporava starenje kože. Ako dva puta nedeljno jedete neku od ovih riba, smanjićete hronične upale kože.

Zeleni čaj ublažava tamne fleke

Ovaj zdrav napitak ima u sebi jedan od najefikasnijih sastojaka koji sprečava oštećenja kože od sunca, kao što je hiperpigmentacija. Pored toga, antioksidanti iz zelenog čaja mogu usporiti starenje kože i pojavu bora. Svakog dana pijte jednu šolju zelenog čaja i videćete rezultate već posle mesec dana!

povrće

Shutterstock

 

Borovnice ublažavaju bore

Ove ukusne bobice imaju više antioksidanata od skoro sve druge hrane. Zato najbolje štite kožu od slobodnih radikala koji nastaju usled emotivnog stresa, izlaganja suncu, čak i preteranog vežbanja (posebno trčanja). Ako svaki dan pojedete pola šolje borovnica usporićete oštećenje ćelija koje dovodi do gubitka čvrstine kože i pojave bora.

Maslinovo ulje za zdrav sjaj

Dobre masti koje se nalazi u maslinovom ulju su veoma blagotvorne za kožu. One sadrže i omega 3 masne kiseline koje kožu čine sjajnom i nežnom. Svakog dana treba pojesti jednu supenu kašiku maslinovog ulja koju možete staviti u salatu.

Nar za glatku kožu

U soku od nara ima sastojaka koji štite od dejstva slobodnih radikala i povećavaju sposobnost tela da sačuva kolagen, potkožno vezivno tkivo koje kožu čini glatkom i zategnutom. Zbog obilja vitamina C, nar štiti kožu od pojave bora koje nastaju zbog štetnog delovanja sunca. Jednom nedeljno pojedite šolju nara ili popijte njegov sok koji povećava sposobnost tela da sačuva kolagen, što kožu čini glatkom.

Voda podmlađuje kožu

Skoro dve trećine našeg tela čini voda koja se skladišti u ćelijama i van njih. Kada je ne pijemo u dovoljnim količinama, štetne materije sa zadržavaju u tkivima, što za posledicu ima loš ten i brže starenje kože. Zato dobro hidrirana koža izgleda i nekoliko godina mlađe. Potrudite se da u toku dana popijete najmanje osam čaša vode.

Bonus video:

 

Komentari (0)
Loading