Dovoljna je jedna šolja dnevno: Ovaj čaj topi salo sa stomaka i poboljšava pamćenje

Vesti 30.05.2024 20:42 0

Mnogi ljudi ga piju kada žele da smršaju, ali pozitivno utiče i na rad mozga, pokazalo je istraživanje.

žena

Shutterstock

U Kini se pije više od 5.000 godina, a u poslednje vreme je zeleni čaj postao popularan i kod nas, zbog blagotvornog delovanja na organizam. Za pripremu čaja se koriste listovi koji sadrže etarsko ulje, polifenole, aminokiseline, tanine, minerale (aluminijum,mangan, fluor) i vitamin C.

Poboljšava pamćenje

Ispijanje zelenog čaja može značajno poboljšati rad mozga. Nizom eksperimenata istraživači su otkrili da sastojci iz zelenog čaja, poput katehina i kofeina, imaju pozitivan učinak na pamćenje i pažnju tako što ih poboljšavaju, pokazalo je istraživanje koje je sproveo tim stručnjaka iz Španije.

Studija je otkrila da redovno konzumiranje zelenog čaja takođe može pružiti zaštitu od neurodegenerativnih bolesti, uključujući Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Antioksidansi prisutni u zelenom čaju pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upala u mozgu, za koje se zna da doprinose ovim stanjima.

čaj

Shutterstock

 

Ubrzava mršavljenje

Poznato je već da zeleni čaj pomaže u mršavljenju. Istraživanja su potvrdila ove tvrdnje jer se pokazalo da kombinacija katehina i kofeina može podstaći metabolizam i poboljšati topljenje masnoća. Uključivanjem zelenog čaja u zdravu ishranu, može se podstaći mršavljenje.

Napomena: Umerenost u konzumiranju zelenog čaja je neophodna i pre njegovove upotrebe treba da se posavetujete sa svojim lekarom.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading