Ako ih prvi put spremate, ovo je savet zlata vredan: Znate li kako se pravilno kuvaju njoke?

Nedeljko Tišanović Vesti 02.07.2024 21:35 0

Mnogi ostaju u nedomuci oko ove namirnice...

Ako ih prvi put spremate, ovo je savet zlata vredan: Znate li kako se pravilno kuvaju njoke?

Privatna arhiva

Ukoliko ste ljubitelj ove vrste testenina, odnosno njoka možda već i znate ovaj trik, ali ako ih prvi put pripremate ovo mora da usvojite. 

Pre svega, njoke su vrsta testenine koje se sastoje od testa koje se može napraviti od griza, običnog pšeničnog brašna, jaja, sira, krompira, prezli, kukuruznog brašna ili sličnih sastojaka i eventualno arome začinskog bilja, povrća, kakaa ili suvih šljiva. Testo za njoke najčešće se razvalja pre nego što se iseče na sitne komade približno veličine pampura. Zatim se male knedle pritiskaju viljuškom ili renderom sira da bi se napravili grebeni u kojima se može zadržati sos. 

Da biste postigli savršen ukus njoka, neophodno je da ih dobro skuvate, a da biste to učinili na vrlo jednostavan način možete to postići. 

Potrebno je da u ključalu vodu dodate malo soli, trunku ulja i trunku sirćeta. Nakon toga vreme je da stavite njoke. Trenutak kada su spremne za konzumiranje jeste trenutak kada sve isplivaju na površinu. 

Savetuje se da ih odmah procedite, da ih isprete hladnom vodom i spremne su da se posluže kao prilog. 

Ostavljamo vam i najjednostavniji recept za njoke koje su spremne za bukvalno 15 minuta: 

Shutterstock

Shutterstock

 

 

Sastojci: 

  • puter
  • 1 čen belog luka
  • pavlaka za kuvanje
  • 100 g kačkavalja
  • 100 g parmezana

Priprema: 

Zagrejte tiganj, a zatim u njemu otopite malo putera, onoliko koliko vam je dovoljno za pripremu vaše hrane, preporučuje se pola kašičice. Zatim dodajte sitno seckani beli luk, da se samo malo proprži. 

Nakon toga sipajte neutralnu pavlaku, mešajte je i kada se dovoljno zgusne, dodajte kačkavalj i parmezan. Nakon 2 minuta dodajte njoke, promešajte i vaše jelo je gotovo. 

Javljajte nam utiske!

 

Komentari (0)
Loading