Princ Vilijam i Kejt Midlton imaju druga imena: Kraljevski par u ovoj zemlji ima posebne titule, mnogi ne znaju njihovo značenje

Vesti 03.07.2024 20:27 0

Kralj Čarls je tokom svog prvog kraljevskog govora 9. septembra 2022. godine, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete, objavio da dodeljuje ovu titulu Vilijamu

Kejt i Vilijam

Shutterstock

Kejt Midlton i princ Vilijam nisu samo poznati kao princ i princeza od Velsa.

Princ se 3. jula pridružio kralju Čarlsu i kraljici Kamili u Katedrali Sv. Gilesa u Edinburgu povodom svečanosti ,,Order of the Thistle" tokom kraljevske sedmice u Škotskoj. Princ od Velsa je toga dana imao drugo ime.

Princ Vilijam i princeza Kejt (42) su u Škotskoj poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Roteseja. Ovo je tradicionalna titula za muške naslednike i postoji od 1469. godine, zbog čega je njegova žena dobila titulu vojvotkinje od Roteseja.

Kralj Čarls je tokom svog prvog kraljevskog govora 9. septembra 2022. godine, nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete, objavio da dodeljuje ovu titulu Vilijamu.

kralj čarls

Foto: AP

 

,,Vilijam, kao moj naslednik, sada preuzima škotske titule koje mi mnogo znače," rekao je svojevremeno kralj (75).

Princ Vilijam je takođe nasledio titulu vojvode od Kornvola. Vilijam i Kejt su na kratko promenili svoje titule na društvenim mrežama u vojvoda i vojvotkinja od Kornvola. Tu titulu je obično imao najstariji sin trenutnog monarha.

Kralj Čarls je takođe imenovao svog najstarijeg sina princom od Velsa, što je tradicionalna titula za muškog naslednika engleskog prestola od oko 1301. godine. Monarh je ranije imao tu titulu više od šest decenija, rekavši u svom govoru: „zemlja čiju titulu sam imao sam veliku privilegiju da nosim toliki deo mog života i dužnosti."

Pokojna majka princa Vilijama, princeza Dajana, postala je princeza od Velsa nakon udaje za tadašnjeg princa Čarlsa 1981. Umrla je u 36. godini 1997. nakon saobraćajne nesreće u Parizu, a buduća kraljica Kamila je odlučila da ne titulu princezr od Velsa kada se udala za budućeg kralja Čarlsa 2005. godine, i umesto toga se odlučila za vojvotkinju od Kornvola, prenosi People

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading