Obratite pažnju na pokrete: Ovaj simptom demencije ćete primetiti za vreme šetnje

Vesti 28.05.2024 08:11 0

Uobičajen simptom koji svi primete je zaboravljanje, ali postoje i drugi znakovi koji ukazuju na demenciju.

žena

Shutterstock

Zaboravljanje ključeva, razmišljnaje o tome da li ste zaključali vrata kada ste izašli iz kuće ili isključili ringlu na šporetu, česta su pojava, ali ne znače nužno da imate problem sa pamćenjem. Demencija je gubitak sposobnosti pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka, do te mere da ometa svakodnevni život obolele osobe.

Najvažnije je prepoznati bolest na vreme

Važno je da se demencija otkrije na vreme, jer kasna dijagnoza demencije znači da oboleli imaju manje vremena za isprobavanje mogućih opcija lečenja i donošenje važnih odluka o svojoj budućnosti, upozoravaju lekari. Iako su gubitak pamćenja i zaboravljanje određenih stvari neki od prvih znakova bolesti, postoje i drugi, manje poznati simptomi koje većina ljudi ignoriše, piše „The Sun“.

žena

Shutterstock

 

Mali koraci i zamahivanje

Kako objašnjavaju lekari, neki od simptoma demencije mogu da se jave tokom šetnje, odnosno dok hodate. To su najčešće loš osećaj za smer, sporiji tempo hodanja, manji koraci, kao i pojačano zamahivanje rukom tokom hodanja. Iako svaki od ovih znakova ne mora odmah da znači da neka osoba boluje od demencije, studija je pokazala kako upravo ove promene mogu da ukažu na pojavu ove teške bolesti.

Do spomenutih promena dolazi prvenstveno zbog toga što osobe s demencijom imaju problema da održavaju ravnotežu dok su u pokretu, odnosno prilikom hodanja, naglašavaju doktori.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading