Ako imate ovo na pupku, odmah idite kod lekara: Doktor kaže da je to simptom ozbiljne bolesti!

Vesti 03.07.2024 16:43 0

Doktor otkriva da pupak može da otkrije mnogo o vašem zdravlju, samo ako obratite pažnju.

stomak

Shutterstock

Retko ko zagleda pupak svakog dana. Ipak, ovaj deo tela može mnogo da otkrije o vašem zdravlju, upozorava neurobiolog Den Baumgard sa Univerziteta u Bristolu.

Ispupčenje ukazuje na kilu

Doktor tvrdi da izgled pupka može biti pokazatelj da nešto nije u redu sa zdravljem. "Jedan od problema je pupčana kila koja nastaje kada trbušni organi strče kroz pupak. Spolja izgleda kao mala kvrga boje mesa u području pupka. Rizici od njene pojave povećavaju se s viškom kilograma ili trudnoćom", objasnio je neurobiolog.

žena

Shutterstock

 

Bolest jetre

Pregled pupka takođe može otkriti bolest jetre. "Pupak je okružen mnogim venama koje odvode krv u portalnu venu jetre. S povećanim pritiskom, na primer, kod ciroze, vene oko pupka mogu postati deblje, uzrokujući pojavu šare na stomaku", ističe doktor.

Razvijaju se bakterije

Takođe je važno obratiti pažnju na zdravlje samog pupka, posebno ako osoba ima prekomernu težinu. U njemu se mogu nakupiti vlaga i prljavština, a toplo okruženje je povoljna podloga za razvoj bakterija. Znakovi infekcije u pupku su crvenilo, bol, otok, neprijatan miris, gnoj.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading