Kiseli kupus može da bude štetan: Jača kosti i imunitet, regeneriše jetru, ali ne sme da se jede više od ove količine

Vesti 26.11.2023 12:20 0

Kiseli kupus je omiljena namirnica u zimskom periodu. Jedemo ga kao salatu, prilog ili glavno jelo. Ali lekari kažu da se ne sme preterivati s količinom.

kupus

Shutterstock

Bez podvarka, sarme, pite i salate od kiselog kupusa ovaj period godine je nezamisliv. Osim što je ukusan, kiseli kupus sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i zato je odlična hrana za zimski period. Ipak, ne treba preterivati sa količinom koja se pojede u toku dana.

Odličan za stomak, jetru i kosti

- Regeneriše jetru: probiotici i vitamini iz kiselog kupusa pomažu izbacivanje štetnih namirnica iz jetre i obnavljanje njenih ćelija.

- Za snažne kosti: vitamin K je neophodan za jake kosti i preporučuje se ženama u menopauzi kako bi sprečile osteoporozu.

- Poboljšava zdravlje stomaka: kiseli kupus je bogat probioticima koji podstiču varenje, sprečavaju opstipaciju i pomažu apsorpciju vitamina i minerala.

- Jača imunitet: naučno je dokazano da pomaže telu da se brani od bolesti zahvaljujući vitminima i mineralima koji se u njemu nalaze.

- Štiti mozak: probiotici iz kiselog kupusa deluju na procese u mozgu i poboljšavaju pamćenje, smanjuju napetost i mogu ublažiti simptome depresije.

- Čuva vitku liniju: zahvaljujući velikoj količini vlakana, kiseli kupus zasiti na duže, pa se u toku dana unese manje kalorija.

kupus

Shutterstock

 

Koja količina je idealna?

Ne treba jesti više od 60 grama kiselog kupusa dnevno, jer sadrži mnogo soli, a to povećava krvni pritisak i rizik za kardiovaskularna oboljenja, piše „Medicine Net“. Kod nas mnogi ljudi u zimskom periodu pojedu veću količinu. Ukoliko vašem stomaku to ne prija, može doći i do nadutosti stomaka, dijareje, glavobolje, svraba kože. Kada primetite neke od ovih simptoma, smanjite količinu i obratite se lekaru za savet.

Mnoštvo vitamina i minerala

Naš organizam sirov kupus svari za 3-4 sata, a za kiseli mu je potrebno samo dva sata! Ova namirnica sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i zato je odlična hrana za zimski period. U 100 g kiselog kupusa ima 4,9 g ugljenih hidrata, 14,7 mg vitamina C, 13 mg vitamina K, 30 mg kalcijuma, 1,5 mcg gvožđa, 170 mg kalijuma, 13 mg magnezijuma i 19 kalorija.

Bonus video:

 

@najzena.rs Kako se vi slažete sa svojom svekrvom? Pišite nam u komentatima! 👇🏻 #najzena #zena #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #svekrva ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading