Kiseli kupus može da bude štetan: Jača kosti i imunitet, regeneriše jetru, ali ne sme da se jede više od ove količine

Vesna Vukadinović Vesti 26.11.2023 12:20 0

Kiseli kupus je omiljena namirnica u zimskom periodu. Jedemo ga kao salatu, prilog ili glavno jelo. Ali lekari kažu da se ne sme preterivati s količinom.

kupus

Shutterstock

Bez podvarka, sarme, pite i salate od kiselog kupusa ovaj period godine je nezamisliv. Osim što je ukusan, kiseli kupus sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i zato je odlična hrana za zimski period. Ipak, ne treba preterivati sa količinom koja se pojede u toku dana.

Odličan za stomak, jetru i kosti

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

- Regeneriše jetru: probiotici i vitamini iz kiselog kupusa pomažu izbacivanje štetnih namirnica iz jetre i obnavljanje njenih ćelija.

- Za snažne kosti: vitamin K je neophodan za jake kosti i preporučuje se ženama u menopauzi kako bi sprečile osteoporozu.

- Poboljšava zdravlje stomaka: kiseli kupus je bogat probioticima koji podstiču varenje, sprečavaju opstipaciju i pomažu apsorpciju vitamina i minerala.

- Jača imunitet: naučno je dokazano da pomaže telu da se brani od bolesti zahvaljujući vitminima i mineralima koji se u njemu nalaze.

- Štiti mozak: probiotici iz kiselog kupusa deluju na procese u mozgu i poboljšavaju pamćenje, smanjuju napetost i mogu ublažiti simptome depresije.

- Čuva vitku liniju: zahvaljujući velikoj količini vlakana, kiseli kupus zasiti na duže, pa se u toku dana unese manje kalorija.

kupus

Shutterstock

 

Koja količina je idealna?

Ne treba jesti više od 60 grama kiselog kupusa dnevno, jer sadrži mnogo soli, a to povećava krvni pritisak i rizik za kardiovaskularna oboljenja, piše „Medicine Net“. Kod nas mnogi ljudi u zimskom periodu pojedu veću količinu. Ukoliko vašem stomaku to ne prija, može doći i do nadutosti stomaka, dijareje, glavobolje, svraba kože. Kada primetite neke od ovih simptoma, smanjite količinu i obratite se lekaru za savet.

Mnoštvo vitamina i minerala

Naš organizam sirov kupus svari za 3-4 sata, a za kiseli mu je potrebno samo dva sata! Ova namirnica sadrži veliku količinu hranljivih sastojaka i zato je odlična hrana za zimski period. U 100 g kiselog kupusa ima 4,9 g ugljenih hidrata, 14,7 mg vitamina C, 13 mg vitamina K, 30 mg kalcijuma, 1,5 mcg gvožđa, 170 mg kalijuma, 13 mg magnezijuma i 19 kalorija.

Bonus video:

 

Kako se vi slažete sa svojom svekrvom? Pišite nam u komentatima! 👇🏻 #najzena #zena #fyp #foryou #foryoupage #fypシ゚viral #fypシ #svekrva ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)