Ovako je spremaju u restoranu: Tajna najukusnije zaprške, ne pravi se isto za čorbe i jela od mesa

Vesna Vukadinović Vesti 15.11.2023 14:04 1

Mnoga jela se ne mogu zamisliti bez zaprške koja im daje poseban ukus, malo ih zgusne i poveže sastojke.

kuvanje

Shutterstock

 

Zaprška se pravi od iste količine mekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake svetle boje koristi se puter ili margarin, dok se za jela crvenkaste boje može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo stavlja na kraju.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Zagrejte u tiganju masnoću i dodajte potrebnu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška zapeni. Ako želite belu zapršku, nemojte dugo držati brašno na vatri. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba razrediti hladnom vodom da se ne bi napravile grudvice. Tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka smesa.

Može se upotrebiti i vrela tečnost (od jela koje se kuva), ali mora brzo da se meša. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.

kuvanje

Shutterstock

 

Količina zaprške zavisi od vrste jela:

– U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna.

– U čorbe od povrća ili mesa stavite 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

– U ređe čorbe od povrća ili ribe ide 30 grama masnoće i 30 grama brašna.

–  U svetli umak na 500 ml tečnosti staviti 40 grama masnoće i 40 grama brašna.

Bonus video:

 

img
17. 03. 2025 19:54

KOŠARKAŠI CRVENE ZVEZDE MOĆNI PRED PUT U PIREJ: Crveno-beli razbili Megu

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

img
19. 02. 2025 08:43

Sezona Sajma: Zaslužili ste povoljan odmor!

img
17. 03. 2025 20:00

RUSIJA OVO JOŠ NIJE VIDELA: Dejan Stanković danas "sipao" 323.300 evra direktno u džepove fudbalera Spartaka

img
17. 03. 2025 20:32

'NASTAVIĆEMO NAPRED JER DRUGOG PUTA NEMAMO' Vučević: Neka sećanje na pogrom bude temelj na kojem ćemo graditi složnu Srbiju (FOTO)

img
17. 03. 2025 20:05

VUČIĆEVA MOĆNA PORUKA: Sutra ja stvarno razotkrivam CRTU i druge učesnike obojene revolucije u Srbiji (VIDEO)

img
17. 03. 2025 07:17

RAZBIJANJE MITA O "ZVUČNOM TOPU" U 30 SEKUNDI Ovaj snimak SVE pokazuje - pogledajte šta rade redari i kako se ponašaju OVI ljudi (VIDEO)

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
17. 03. 2025 20:33

Slavna lepotica je van pista obična smrtnica, a evo kako izgleda bez trunke šminke FOTO

img
17. 03. 2025 20:21

Dalasova glupost sve očiglednija! Dejvis poslat u G ligu!

img
17. 03. 2025 20:17

RAZBIJENA STAKLA, POLOMLjEN NAMEŠTAJ, SVE UNIŠTENO: Ovo je demoliran kafić vlasnika diskoteke smrti u Kočanima (FOTO)

img
17. 03. 2025 20:30

RAT U UKRAJINI: SAD obnovile vojnu pomoć Kijevu; Rusi iskoristili moćno oružje

img
17. 03. 2025 20:33

Sferopulos otkrio kako protiv Olimpijakosa: "Nemamo visoke igrače, ali..."

img
17. 03. 2025 20:27

IDEOLOG PROZAPADNE OPOZICIJE I PRIJATELj DRAGANA ĐILASA DOBIO "ODLIKOVANjE" LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Osmani hvalospevima obasula Rota (FOTO)

img
17. 03. 2025 20:08

''SUTRA STIŽU NOVE LAŽI O VANZEMALjSKOM ORUŽJU'' Bakarec demontirao laži o upotrebi zvučnog topa

img
17. 03. 2025 20:21

Ovo je Janjuševa nova devojka! Više se ne kriju (VIDEO)

Komentari (1)
Sta reci
17.11.2023 17:10

Bez veze recept. Gdje je bijeli luk paprika?