Kada se temperature hrane poveća iznad određenog stepena, bakterije počnu da se razmnožavaju. Nije svaka od tih bakterija loša - ali nije ni svaka dobra. Kako zbog kvaliteta hrane, tako i zbog smanjenja rizika od trovanja, bilo bi mudro držati hladnjak na preporučenoj temperaturi.
Prema istraživačima Univerziteta „RMIT“ u Australiji, iako se preporučuje da se rashlađena hrana drži između 2 i 7 stepeni, 17 odsto ljudi drži frižider na višoj ili nižoj temperaturi. "Kada je hrana previše topla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kada je hrana previše hladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uslova dovode do kvarenja hrane", navodi dr Bavna Mida za „Real Simple“.
Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u frižideru, često moraju bacati hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u domaćinstvima, istraživači su proučavali temperature frižidera u 56 domova.
Primetili su da su u nekim temperature bile visoke i do 10 stepeni, dok su kod drugih bile niske - čak i do -1 stepen. Međutim, domaćinstva s decom su često imala promenljive temperature jer se frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Istraživanje je pokazalo da ljudi nisu svesni da će im se hrana brže kvariti ako je temperatura viša od standardne.
Bonus video: