Koje meso je najbolje?
Kuvari kažu da je najbolje meso za pripremu sočne i meke bečke šnicle je teletina. Drugo po redu je svinjetina, pa mnogi češće kupuju svinjetinu, jer je jeftinija. Može se praviti i od piletine, ali ona nema dovoljno jak ukus kao teletina i svinjetina. Profesionalni kuvari kažu kako je potrebno da meso ima i malo masnoće da bi bilo ukusnije.
Kako se priprema?
Mnogi kuvari za lepši ukus koriste puter umesto ulja za prženje, a u smesu za pohovanje dodaju malo slatke pavlake. Pohuju sledećim redosledom: brašno-jaja-prezle.
Meso se lagano izlupa čekićem za meso, dovoljno je samo nekoliko puta. Zatim se panira - meso prvo uvaljate u brašno, zatim u smesu od jaja i slatke pavlake, a potom u prezle. Prže se u mešavini putera i ulja nekoliko minuta, moraju plivati u masnoći. To im daje prelepu zlatno-žutu boju i karakterističan izgled.
RECEPT ZA BEČKE ŠNICLE
Sastojci:
4 juneće šnicle od buta
2 jajeta
2 kašike slatke pavlake
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
60 g brašna
80 g prezli
ulje za prženje
1 limun
Priprema:
Operite meso, prosušite ubrusom, a zatim izlupajte tanko. U jednom tanjiru razmutite jaja, pavlaku, so i biber, u drugom brašno, a u trećem prezle. Šnicle uvaljajte u brašno, potom u jaja, a zatim u prezle. Pržite u tiganju na zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Šnicla mora da pliva u ulju da bi se ispržila jednako svuda. Tokom prženja, pokupite povremeno ulje kašikom i pospite meso.