Otkrijte moć crnog pasulja: Pola šolje za srce, za mršavljenje i za očuvanje pamćenja

Slobodanka Ćorić Vesti 25.11.2023 08:59 0

Jača bubrege i reproduktivne organe, pomaže kod lumbalnih bolova i kod bolova u kolenima, promuklosti

crni pasulj

Shutterstock

Hranljive materije kojima crni pasulj ima u izobilju doprinose osećaju sitosti. Trešnjevac, putrek ili zelenček, možda najpoznatije vrste pasulja u našem podneblju, koriste se za kuvanje tradicionalne čorbe. Međutim, postoji mnogo vrsta pasulja, među kojima se izdvaja crni pasulj, koji je iz Amerike u Evropu stigao u 16. veku zajedno sa krompirom i kukuruzom.

Crni pasulj je odličan izvor gvožđa i folata, važnih mikronutrijenata za rast i razvoj. Osim toga, konzumacija crnog pasulja je povezana sa zdravljem kardiovaskularnog sistema i održavanjem ravnoteže šećera u krvi.

Približna nutritivna vrednost 90 grama neslanog crnog pasulja uključuje: 114 kalorija, 8 g proteina, 0 g masti, 20 g ugljenih hidrata, 8 g vlakana, 2 mg gvožđa, 128 mcg folne kiseline.

Prednosti crnog pasulja

Pored visokog nivoa gvožđa i folata, crni pasulj je bogat proteinima i vlaknima. Ova dva sastojka doprinose osećaju sitosti, što je ključno za kontrolu težine. Vlakna takođe pomažu u sprečavanju zatvora i održavaju probavni sistem zdravim. Istraživanja pokazuju da određene vrste vlakana u pasulju, posebno otporni skrob, podstiču rast korisnih bakterija u crevima, poboljšavajući celokupno zdravlje probavnog sistema.

Folat je važan za žene u reproduktivnom dobu jer pomaže u sprečavanju oštećenja neuralne cevi kod fetusa. Takođe, unos adekvatne količine folata može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i demencije.

Dodatne prednosti crnog pasulja

Studija iz 2021. pokazala je da konzumiranje crnog pasulja opušta krvne sudove do šest sati nakon obroka, poboljšavajući vaskularnu funkciju. Druga studija je pokazala da jedenje crnog pasulja sa pirinčem smanjuje porast šećera u krvi nakon obroka, što je važno za osobe sa dijabetesom.

Trikovi za one sklone nadimanju

Da bi se smanjilo nadimanje koje izaziva pasulj, preporučuje se da se počne sa dnevnom količinom od 90 grama. Natapanje pasulja preko noći ili kratko kuvanje u tečnosti može pomoći u smanjenju problema sa gasovima, piše Živim.


Zanimljive činjenice o crnom pasulju

Ispiranje konzerviranog pasulja značajno smanjuje sadržaj natrijuma. Crni pasulj se smatra i proteinom i povrćem, obezbeđujući ključne hranljive materije iz oba izvora. Suvi pasulj je jeftiniji, ali zahteva duže kuvanje, dok se konzervirani pasulj može konzumirati odmah. Izbor između suvog i konzerviranog pasulja zavisi od vaših želja i vremena koje imate na raspolaganju. Suvi pasulj omogućava kontrolu nad sadržajem natrijuma, dok se pasulj u konzervi brže priprema.

 

Komentari (0)
Loading