Prethodno zagrevanje rerne je uključivanje na željenu temperaturu pečenja unapred kako bi dostigla tu temperaturu pre nego što počnete da pečete ono što ste napravili. Vruća rerna pokreće reakcije u testu i pretvara lisnato testo u lisnato, stvara hrskavu koru na piti, čini biskvitnu koru vazdušastom i podstiče delovanje praška za pecivo.
Šta se događa kada ne zagrejete rernu zavisi od toga šta pečete:
Hleb, štrudle i peciva s kvascem
Kada pečete hleb, delovanje kvasca se pojača od početne toplote, pa on vidljivo počne da raste. Ako ste nekad pekli hleb, znate koliko je važno ovo početno dizanje testa. Bez prethodno zagrejane rerne se to neće desiti, a korica neće dobiti zlatnu boju i neće biti krckava.
Pite i lisnata peciva
Ako prethodno ne zagrejete rernu pre pečenja pita i raznih peciva, poput kiflica, pogačica i sličnih, dobićete žilavu pitu i ravna gnjecava peciva.
Sitni kolači i keks
Ako pečete sitne kolače u hladnoj rerni, mogu previše da se rašire. Kolači se oslanjaju na početni udar topline i tako da zadržavaju svoj oblik dok se masnoća u testu topi i širi. Budući da kolačićima treba više vremena da se ispeku, ima više vremena da voda ispari i biće na kraju suvi, a ne vlažni i gnjecavi. Takođe, neće zagoreti.
Biskviti
Pečenje kolača i kora za torte takođe može poći po zlu ako prethodno ne zagrejete rernu. Toplina proširuje vazdušne džepove nastale tokom mešanja maslaca i šećera, osiguravajući podizanje. Takođe, aktivira prašak za pecivo. Bez početne toplote koja bi pokrenula te procese, kolač neće da naraste i biće gnjecavi. Takođe će stvoriti deblju koricu zbog produženog vremena pečenja, što obično nije poželjno na kolaču.
Bonus video: