Da li perete meso pre kuvanja? Džabe to radite, samo ovako možete da uklonite bakterije s njega!

Vesti 19.11.2023 13:04 0

Mnoge domaćice se drže nekog nepisanog pravila, pa pre kuvanja meso lepo operu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje da li je to potrebno raditi.

žena

Shutterstock

Meso može da sadrži razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga većina ljudi pere pre kuvanja jela. U nekim zemljama čak koriste i kiseline, poput limuna ili sirćeta, kako bi uništili mikroorganizme, piše „Healthline“.

Razna istraživanja i laboratorijske analize pokazali su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine ne može da ukloni bakterije i zapravo može naneti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.

Ispiranje kiselinom, poput soka od limuna i alkoholnog sirćeta može da smanji broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste. Ipak, uz samo ispiranje mesa važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine u kuhinji, nemojte da stavljate druge namirnice u blizini sudopere gde ćete prati meso i obavezno ga pripremajte na visokoj temperaturi.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading