Ako biste zavirili u frižider gotovo svakog od nas, velike su šanse da biste našli kutiju jaja. Jaja nisu samo klasičan doručak – ona se koriste i u raznim slanim jelima za ručak i večeru, a takođe su i ključni sastojak u mnogim pecivima.
S obzirom na to koliko su jaja česta u kuvanju, mnogi ljudi verovatno jedu jaja svakodnevno, u nekom obliku. Ali da li je to loše, s obzirom na mešane informacije i istraživanja o jajima i njihovim hranljivim materijama?
Sada ćemo istražiti šta jaja nude sa nutritivne strane, kao i dobiti stručni uvid u to šta se dešava kada ih jedete svaki dan.
Nutritivne vrednosti jaja
Kada su u pitanju hranljive materije, teško je nadmašiti ono što jaja nude.
„Jaja se nazivaju ‘nutritivnom bombom’ s razlogom! Ona obezbeđuju proteine i masti, a takođe su odličan izvor mikronutrijenata kao što su holin, selen, kalcijum, gvožđe, cink, vitamin D, vitamin B12, folat, biotin, vitamin B6, omega-3 i omega-6 masne kiseline,” objašnjava Kortni Pelitera, MS, RD, CNSC, registrovana dijetetičarka u kompaniji ,,Live it Up" za Real Simple.
Pored toga, jaja mogu povećati nivoe holina, luteina i zeaksantina u organizmu, koji su važni za zdravlje.
Ove hranljive materije pozitivno utiču na zdravlje na različite načine.
Shutterstock
„Visokokvalitetni proteini u jajima podržavaju održavanje mišića i pomažu da se duže osećate siti, holin podržava zdravlje mozga, vitamin D podstiče imunitet i zdravlje kostiju, a antioksidansi poput luteina i zeaksantina štite zdravlje očiju, pamćenje i nervnu signalizaciju,” dodaje Ali Makaguan, MS, RD, LDN, registrovani dijetetičar i osnivač kompanije ,,Sprout Out Loud". Ostali nutrijenti u jajima takođe doprinose zdravlju srca, metabolizma, imuniteta, mozga, kostiju i ćelija.
Ipak, tokom godina jaja su bila predmet kontroverzi. „Jaja dobijaju određenu kritiku zbog pet grama masti po velikom jajetu, od čega su 1,5 grama zasićene masti. Takođe sadrže više dijetetskog holesterola — oko 200 mg po jajetu, što je možda i izazvalo najviše polemike,” objašnjava Pelitera.
I dok su istraživanja različito stajala po pitanju ovih nutrijenata, Makaguanova napominje da „najnovija istraživanja pokazuju da je za većinu ljudi zasićena mast — a ne holesterol— jači faktor u povećanju LDL (‘lošeg’) holesterola, a jaja sadrže samo umerene količine zasićenih masti.”
Shutterstock
„Nekada se preporučivalo ograničiti dijetetski holesterol na 300 mg dnevno. Nakon detaljnijih istraživanja, Američko udruženje za srce (AHA) sada prepoznaje da dijetetski (konzumirani) holesterol iz hrane ne utiče direktno na nivo holesterola u krvi,” dodaje Pelitera.
Iako AHA naglašava da ovo ne znači potpuno neograničeno konzumiranje — i dalje preporučujući da unos bude „što niži moguće” — holesterol se više ne smatra toliko štetnim nutrijentom kao što se ranije mislilo. Osim toga, holesterol ima važne (i često zanemarene) uloge u telu.
„Iako se holesterol često smatra ‘lošim’, naše telo ga ipak koristi za proizvodnju hormona i pomoć pri varenju,” kaže Lindzi Džo, RDN, registrovani dijetetičar i kreatorka programa ,,The Meal Planning Method".
Zaključak je da je ključ umerenost kada je konzumacija jaja u pitanju — što se može postići čak i ako ih jedete svakodnevno.
Šta se dešava kada jedete jaja svaki dan?
Uzimajući sve ovo u obzir, registrovani dijetetičari objašnjavaju šta možete očekivati ako jedete jaja svakodnevno.
„Za mnoge zdrave odrasle osobe, jedenje jednog jajeta dnevno smatra se bezbednim i ne povećava značajno nivo holesterola. Neka istraživanja čak sugerišu da umeren unos jaja može podržati zdravlje mišića i pomoći da se duže osećate siti, zahvaljujući visokokvalitetnim proteinima,” kaže Mekguanova.
Shutterstock
Pored toga, nedavna istraživanja su pokazala da jedenje dva jaja dnevno, u kombinaciji sa dijetom sa niskim udelom zasićenih masti, može zapravo smanjiti nivo LDL holesterola. Ipak, najbolje je konsultovati se sa lekarom pre nego što značajno povećate unos jaja — posebno ako ste u riziku od srčanih bolesti. Korišćenje belanaca umesto, ili pored, celih jaja dobar je način za one koji žele da ograniče unos zasićenih masti i dijetetskog holesterola, a da i dalje uživaju u jajima svakodnevno.
U suprotnom, možete očekivati sve druge zdravstvene benefite koje jaja pružaju zahvaljujući bogatstvu hranljivih materija — uključujući poboljšano zdravlje metabolizma, kostiju, imuniteta, ćelija i mozga.
Bonus video:
Možda vas zanima…