Miris starijih osoba je mnogima poznat. Podseća na kombinaciju naftalina, vlage, starog papira i zatvorenog prostora. Dugo se mislilo da je to jednostavno prirodan deo starenja, ali stručnjaci danas tvrde da taj miris nije neizbežan i da može da se ublaži ili spreči uz pomoć pravilne ishrane.
Kako nastaje starački miris?
Stručnjak za dugovečnost, Lesli Keni, objašnjava da uzrok leži u jedinjenju zvanom 2-nonenal, koje nastaje kada sebum (prirodna masnoća kože) oksidira. Kako starimo, koža gubi antioksidativnu zaštitu, ćelije se sporije obnavljaju, i miris se zadržava duže – tuširanje i parfemi ne pomažu, jer ne dopiru do izvora problema. „Parfemi samo prikrivaju miris i često ga pogoršavaju, a često kupanje ne pomaže jer ćelije kože ne uspevaju da se brzo obnove“, objasnila je Keni za „New York Post“.
Jedite namirnice sa antioksidansima
Ključ za sprečavanje neprijatnog mirisa leži u ishrani, posebno u konzumiranju pečuraka, koje sadrže ergotionin – snažan prirodni antioksidans koji sprečava oksidaciju masnoća na koži. Takođe, pečurke sadrže i spermidin, organsko jedinjenje koje pokreće proces autofagije – prirodne obnove ćelija u organizmu. Ovaj proces usporava starenje, štiti telo od bolesti, poboljšava metabolizam i pomaže u sprečavanju specifičnog mirisa povezanog sa starošću.
Najviše koristi pružaju:
1. Šitake
2. Bukovače
Osim što mogu pomoći da se stari bez neprijatnog mirisa, pečurke imaju i brojne druge zdravstvene prednosti:
1. smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja,
2. snižavaju krvni pritisak,
3. poboljšavaju osetljivost na insulin,
4. štite mozak i jačaju kosti.