Miris starijih osoba je mnogima poznat. Podseća na kombinaciju naftalina, vlage, starog papira i zatvorenog prostora. Dugo se mislilo da je to jednostavno prirodan deo starenja, ali stručnjaci danas tvrde da taj miris nije neizbežan i da može da se ublaži ili spreči uz pomoć pravilne ishrane.
Kako nastaje starački miris?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Stručnjak za dugovečnost, Lesli Keni, objašnjava da uzrok leži u jedinjenju zvanom 2-nonenal, koje nastaje kada sebum (prirodna masnoća kože) oksidira. Kako starimo, koža gubi antioksidativnu zaštitu, ćelije se sporije obnavljaju, i miris se zadržava duže – tuširanje i parfemi ne pomažu, jer ne dopiru do izvora problema. „Parfemi samo prikrivaju miris i često ga pogoršavaju, a često kupanje ne pomaže jer ćelije kože ne uspevaju da se brzo obnove“, objasnila je Keni za „New York Post“.
Jedite namirnice sa antioksidansima
Ključ za sprečavanje neprijatnog mirisa leži u ishrani, posebno u konzumiranju pečuraka, koje sadrže ergotionin – snažan prirodni antioksidans koji sprečava oksidaciju masnoća na koži. Takođe, pečurke sadrže i spermidin, organsko jedinjenje koje pokreće proces autofagije – prirodne obnove ćelija u organizmu. Ovaj proces usporava starenje, štiti telo od bolesti, poboljšava metabolizam i pomaže u sprečavanju specifičnog mirisa povezanog sa starošću.
Najviše koristi pružaju:
1. Šitake
2. Bukovače
Osim što mogu pomoći da se stari bez neprijatnog mirisa, pečurke imaju i brojne druge zdravstvene prednosti:
1. smanjuju rizik od kognitivnih oštećenja,
2. snižavaju krvni pritisak,
3. poboljšavaju osetljivost na insulin,
4. štite mozak i jačaju kosti.