Ujutru ne radite ovih 5 stvari: Usporavaju metabolizam i stvaraju salo oko struka

Vesna Vukadinović Vesti 09.04.2025 08:20 0

Jutarnje navike mogu uticati na to kako će izgledati ostatak dana, posebno kada je reč o zdravlju.

doručak

Shutterstock

Dobra jutarnja rutina može da podstakne metabolizam i poveća nivo energije, ali neke navike mogu imati suprotan efekat. Nutricionisti su izdvojili najčešće štetne jutarnje navike koje mnogi od nas imaju, a uzrokuju nakupljanje masnog tkiva na stomaku.

Unosite mnogo šećera za doručak

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

Prekomeran unos šećera za doručak može imati štetne posledice na varenje i težinu. Kada dan započnemo hranom bogatom šećerom, poput peciva, zaslađenih žitarica ili aromatizovanog jogurta, izazivamo nagli porast nivoa šećera u krvi, a zatim i nagli pad. Dijetetičar Džesi Feder ističe da konzumacija visokozaslađenih žitarica može "dovesti do masnoće na stomaku, nadutosti i problema sa crevima. Visok udeo šećera podstiče upalu i narušava ravnotežu crevnih bakterija." S njim se slaže i lični trener Endrju Vajt koji preporučuje doručak bogat proteinima, zdravim mastima i vlaknima, poput ovsene kaše sa orašastim plodovima i semenkama, ili jaja sa integralnim tostom i avokadom.

Niste fizički aktivni

Vrlo je korisno biti aktivan od jutra. To ne znači da morate odraditi intenzivan trening od jednog sata, već je dovoljna i kratka šetnja, razgibavanje ili kratak trening. Izostanak kretanja nakon buđenja može negativno uticati na zdravlje. "Jutarnja rutina bez fizičke aktivnosti može usporiti metabolizam i podstaći upalne procese. Kretanje podstiče protivupalne mehanizme i pomaže u održavanju zdrave telesne težine. Bez toga, telo je sklonije nakupljanju kilograma i upalama", ističe dijetetičarka Krutika Nanavati za portal „She Finds“.

jaja

Shutterstock

 

Ne jedete proteine

Proteini su veoma važni u održavanju osećaja sitosti. Ako se ne uključe u doručak, veća je šansa da ćete tokom dana osetiti glad i prejesti se, što može izazvati nadutost stomaka. Trener Vajt objašnjava da "nedovoljan unos proteina ujutru ne aktivira hormone koji regulišu osećaj sitosti, što može dovesti do prejedanja i povećanja telesne mase." Zato je preporučljivo odmah za doručak konzumirati kvalitetan izvor proteina. Savetuju se grčki jogurt, smuti sa proteinskim prahom ili jaja.

Brzo doručkujete

Mnogi nesvesno prebrzo jedu, bez temeljnog žvakanja. Temeljno žvakanje hrane je važno za pravilno varenje. Prebrzo jedenje može dovesti do gutanja vazduha, što izaziva nadutost. Osim toga, otežava razgradnju hrane i smanjuje apsorpciju nutrijenata.

ovsena kaša

Shutterstock

 

 

Jedete previše vlakana odjednom

Vlakna su važna za zdravlje organa za varenje i mogu pomoći u regulisanju telesne težine jer pružaju osećaj sitosti. Ali ako ih odjednom unesete previše, a niste navikli na hranu bogatu vlaknima, možete imati problem sa stomakom. Vajt upozorava da "ako konzumirate veliku količinu vlakana ujutru, posebno iz prerađenih izvora poput žitarica obogaćenih vlaknima ili energetskih pločica, to može preopteretiti organe za varenje ako vam to nije uobičajena ishrana." Preporučuje postepeno povećanje unosa vlakana i njihovu ravnomernu raspodelu tokom dana. Birajte prirodne izvore vlakana – povrće, voće, integralne žitarice i mahunarke.

Dodavanje pavlake i zaslađivača u kafu

Dijetetičarka Dana Elis Hans navodi da kafa može da pomogne u varenju i smanji nadutost jer podstiče rad creva. Crna kafa smatra se jednom od najboljih opcija jer sadrži korisne antioksidante i kofein koji može povećati nivo energije. Međutim, dijetetetičarka Lisa Ričards upozorava da dodavanje zaslađene pavlake i previše šećera može povećati unos kalorija, narušiti varenje i podstaći upalu. "Dodavanje mleka ili pavlake mnogima poboljšava ukus kafe, ali time takođe unosimo dodatne kalorije, šećer i masti koje se brzo nakupljaju", pojašnjava. Naravno, to ne znači da bi svi trebalo da piju isključivo čistu crnu kafu. Ali korisno je razmisliti o zameni određenih vrsta zaslađivača i pavlake zdravijim alternativama.

Komentari (0)