Zelena, žuta ili smeđa? Evo koje banane su najzdravije - a posebno se odnosi na dijabetičare

Vesti 05.12.2025 21:49 0

Zelenkasto-žute banane zauzimaju prvo mesto kao najzdravije banane jer su najuravnoteženija opcija kada je reč o umerenoj slatkoći, vlaknima i kalijumu.

banane

Shutterstock

Banane su jedna od najpopularnijih voćki na svetu, poznate po svom slatkom ukusu, praktičnosti i hranljivim svojstvima.

Osim što su odličan izvor energije, bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima koja pomažu varenju.

No, zanimljivo je da faza zrelosti banane, zelena, žuta ili smeđa, može uticati na vrste zdravstvenih koristi koje pruža, pa izbor prave banane može biti važan za vaše zdravlje.

U svakoj fazi zrelosti banane, i ukus i zdravstvene prednosti značajno se menjaju.

To je zato što se, kako banane prelaze iz zelene u meku i pegavo smeđu boju, njihov skrob pretvara u šećere.

Ti šećeri uključuju glukozu, fruktozu i saharozu.

Svaka faza banane pruža različite prednosti.

U ranim fazama, banana je bogata rezistentnim skrobom, što je vrsta ugljenih hidrata koju telo teško vari.

banane

Shutterstock

 

 

 

Zelene banane su blago gorke i deluju kao gorivo za korisne crevne bakterije. Ove banane sadrže oko 3,5 grama vlakana i 10 grama šećera (na 100 grama). To znači da su ove vrste banana idealne za ljude koji žele poboljšati probavno zdravlje i stabilizovati nivo šećera u krvi, piše Daily Express.

Međutim, budući da su guste i imaju malo šećera, mogu biti teže varene, pa biste ih trebali postupno uvoditi u svoju ishranu.

banane

Shutterstock

 

 

One koje se graniče između zelene i žute nude najbolju kombinaciju kalijuma i vlakana.

Takođe imaju dobru količinu prirodnih šećera. Sadržaj vlakana u ovoj vrsti banane je 2,5 grama na 100 grama. Zelenkasto-žute banane pomažu u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi.

Gastroenterolog dr. Saurab Seti, koji se školovao na Medicinskom fakultetu Harvard, rekao je da nivo kalijuma pomaže u radu nerava i srčanom ritmu. 

Kako banana više sazreva i postaje žuta, tako se vlakna smanjuju, što povećava slatkoću i mekoću.

Ove banane imaju visok sadržaj vitamina C i vitamina B5 koji pomažu zdravlju kože i metabolizmu.

Žute banane su bolje za "brzo gorivo", a ne za dugotrajan učinak.

Žute sa smeđim mrljama nude više vitamina, antioksidansa i brze energije. Ove imaju oko 17 grama šećera na 100 grama, što ih čini savršenim za dodavanje u deserte. Međutim, imaju malo vlakana. Zaključak je da zelenkastožute banane zauzimaju prvo mesto kao najzdravije banane jer su najuravnoteženija opcija kada je reč o umerenoj slatkoći, vlaknima i kalijumu.

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading