S jedne strane, prehrambena industrija promovisala je doručak kao najvažniji obrok dana uprkos činjenici da njegovo preskakanje zapravo nema loše posledice.
S druge strane, kvalitetan i dobro izbalansiran doručak popravlja raspoložene jer mozak dobija hranljive materije i daje energiju potrebnu za dan.
Kako bi se doskočilo ovim suprotstavljenim saznanjima, najbolje je prema Bright Sideu u jutarnjim satima izbegavati određene namirnice. Evo koje i zašto.
Puter i tost
Za razliku od onoga što većina misli, doručak ne mora nužno biti nemasni obrok. Trik je pronaći idealnu vrstu masnoće. Puter sadrži puno vitamina topivih u mastima, među kojim su najvažniji vitamini A, E i K2. Ali osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno uticati na srce i krvne sudove i doprineti gojenju. To naravno važi ako ga unosite u većim količinama.

Shutterstock
Umesto toga: Na tost namažite puter od kikirikija. Studija Effect of peanut processing on body weight and fasting plasma lipids otkriva da kikiriki i čist puter od kikirikija smanjuju osećaj gladi tokom dana jer povećavaju proizvodnju peptida YY, hormona koji reguliše glad.
Sitne kukuruzne i žitne pahuljice
Žitarice za doručak su klasika, iako praktične i lagane za pripremu većina ih sadrži puno dodatih šećera koji se lako mogu pretvoriti u masne naslage na stomaku. Istraživanje Cereal flake size influences calorie intake pokazalo je da su pahuljice manje veličine povezane s većim unosom kalorija jer ljudi serviraju manje žitarica kada su one veće i obrnuto.

Shutterstock
Umesto toga: Jedite domaću ovsenu kašu bez šećera koja sadrži zdravu količinu vlakana i ne sadrži dodate šećere. Ako ujutru unesete manje šeća izbeći ćete osećaj gladi i umor oko podneva. Ako se ipak ne želite odreći svojih žitarica ujutru birajte one krupnije.
Palačinke i vafli
Nisu sve palačinke i vafli isti, zavisi od čega su napravljeni, ako su od integralnog brašna onda su prihvatljive. Međutim, ako su od belog brašna i bogate šećerom to znači da sadrže puno rafinisanih ugljenih hidrata zbog kojih ćete već za dva, tri sata biti gladni.
Takve palačinke ne sadrže ni dovoljnu količinu vlakana važnih za zdravo varenje.
Umesto toga: Birajte neke od brojnih recepata za palačinke sa zdravim vrstama brašna i voćem.
Jogurt s malo masnoća
Jogurti i mlečni proizvodi s manjim udelom masti prilično su čest izbor, ali takvi proizvodi ne sadrže dovoljno proteina i osim toga zbog malog udela masnoća brzo ćete osetiti glad. Istraživanja su pokazala da jogurt s većim procentom masnoća doprinosi gubitku telesne mase.

Shutterstock
Umesto toga: Birajte jogurt s većim udelom masti i bez šećera.
Ceđeni sok
Prema istraživanju Fruit juice: Just another sugary drink? većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak ili konzumaciju uopšte. Takođe, ne sadrže skoro nikakva vlakna. Još je jedan razlog zašto tekući doručak nije adekvatna zamena za krutu hranu. Mnogi ljudi, ako ne žvaću osećaju kao da nisu ništa pojeli pa brzo požele pojesti nešto konkretno.
Umesto toga: Jedite redovno voće ili napravite smuti budući da on sadrži vlakna iz voća.
Video:
Možda vas zanima…
