Izbor pogrešnih namirnica može negativno uticati na nivo energije, koncentraciju i varenje. Neki obroci mogu izazvati nagle skokove i padove nivoa šećera u krvi, što može dovesti do osećaja umora i gubitka koncentracije. Evo koje vrste hrane nutricionisti ne preporučuju za doručak, jer ne pružaju dovoljno energije.
Pržena hrana
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Pržena jaja, prženi krompir i druge pržene namirnice treba izbegavati za doručak. Iako su jaja bogata proteinima, kada se prže u previše ulja, mogu postati teža za varenje i sadržati visok udeo zasićenih masti. Pržena jela često se povezuju s visokim udelom trans masti, koje mogu negativno uticati na nivo energije i opšte zdravlje. Previše pržene hrane može izazvati osećaj težine u stomaku, usporiti varenje i smanjiti vašu energiju.

Shutterstock
Za zdraviji doručak, jedite kuvana jaja ili omlet sa povrćem. Možete pripremiti povrće na pari ili pečeno povrće kao prilog. Ovako pripremljena jela lakše se vare i pružaju dugoročni izvor energije bez opterećenja organizma.
Punomasni mlečni proizvodi
Punomasno mleko i mlečni proizvodi imaju mnogo masti i kalorija i mogu učiniti doručak teškim za varenje. Hrana koja se teško vari može izazvati umor i smanjenje energije, jer telo mora potrošiti više vremena i energije na varenje. Osim toga, previše zasićenih masti može negativno uticati na kognitivnu funkciju mozga.
Birajte niskomasne mlečne proizvode, poput nemasnog jogurta ili mleka sa manjim udelom masti. Takođe, možete se odlučiti za biljne alternative poput bademovog ili sojinog mleka, koje su lakše za varenje.
Beli hleb i pecivo
Previše rafinisanih ugljenih hidrata, poput onih u belom hlebu, pecivima i drugim pekarskim proizvodima, brzo se vare i naglo podižu nivo šećera u krvi. Ovaj porast brzo povećava energiju, ali ubrzo sledi pad šećera u krvi, što može dovesti do osećaja umora i smanjene koncentracije. Takvi obroci obično ne sadrže dovoljno vlakana i proteina koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa energije.
Umesto toga, izaberite integralne žitarice, poput integralnog hleba, ovsene kaše ili kinoe. Ove namirnice imaju niži glikemijski indeks i sporije podižu nivo šećera u krvi, što omogućava stabilan nivo energije tokom celog jutra i dela dana.
Voćni jogurti
Izbegavajte previše zaslađivača i šećera koji se nalaze u voćnim jogurtima koji su zaslađeni, slatkim žitaricama i druge visokokalorične namirnice bogate prerađenim šećerima jer mogu izazvati vrlo sličan efekat kao rafinisani ugljeni hidrati - brz porast šećera u krvi, nakon kojeg sledi brzi pad. Ovaj pad uzrokuje smanjenje energije, razdražljivost i smanjenu koncentraciju.
Dodatni problem sa previše šećera u doručku je to što takve namirnice ne pružaju dugoročan osećaj sitosti, što može podstaći da jedete više tokom dana. Pokušajte umesto zaslađivača koristiti prirodne opcije poput svežeg voća ili meda za zaslađivanje jogurta ili ovsene kaše. Birajte nezaslađene žitarice i kombinujte ih sa voćem ili orašastim plodovima za bolji nutritivni efekat i stabilnost energije.
Video: