Sok čuva srce: Osvežavajući napitak može da smanji rizik od opasnih bolesti, bogat je vitaminom C i kalijumom

Ana Klikovac Vesti 05.12.2025 11:46 0

Istraživači sa Univerziteta u Sau Paulu u Brazilu, Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta Kalifornije su pratili odrasle osobe koje su svakog dana tokom dva meseca pile...

sokovi

Shutterstock

Svakodnevna doza soka od pomorandže bi mogla biti korisna na više načina nego što mislite.

Istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Nutrition & Food Research pokazalo je da redovna konzumacija soka od pomorandže može promeniti način na koji rade hiljade gena u našim imunim ćelijama.

Mnogi od ovih specifičnih gena pomažu u smirivanju upale, kontroli krvnog pritiska, kao i u regulisanju načina na koji naše telo obrađuje šećer, pri čemu svaki od ovih faktora igra važnu ulogu u dugoročnoj zdravlju srca.

Istraživači sa Univerziteta u Sau Paulu u Brazilu, Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta Kalifornije su pratili odrasle osobe koje su svakog dana tokom dva meseca pile 500 ml čistog pasterizovanog soka od pomorandže.

Geni

Mnogi geni povezani sa upalom i povišenim krvnim pritiskom su nakon 60 dana postali manje aktivni.

A kako je Dejvid C. Gejz, viši predavač hemijske patologije na Univerzitetu Westminster rekao za The Conversation, ovi geni podrazumevaju NAMPT, IL6, IL1B i NLRP3, koji imaju tendenciju da se „uključe“ kada je telo pod stresom.

Shutterstock

Shutterstock

 

Jedan gen, SGK1, koji utiče na sposobnost bubrega da zadržavaju natrijum, takođe je postao manje aktivan.

Ovo je važno jer potencijalno nudi objašnjenje zašto se sok od pomorandže u brojnim naučnim ispitivanjima povezuje s boljim zdravljem srca.

Smanjuje upalu

Studija sugeriše da sok od pomorandže pokreće male pomake u regulatornim sistemima tela koji smanjuju upalu i pomažu krvnim sudovima da se opuste.

žena

Shutterstock

 

Pored toga, prirodna jedinjenja koja se nalaze u pomorandžama, kao što je hesperidin, izgleda da utiču na procese povezane s visokim krvnim pritiskom, ravnotežom holesterola i načinom na koji telo obrađuje šećer.

Međutim, reakcija se čini različitom u zavisnosti od telesne mase. Studija je otkrila da su osobe sa većom telesnom težinom pokazale značajnije promene u genima uključenim u metabolizam masti, dok su vitkiji učesnici imali jače efekte na smanjenje upale.

Insulinska rezistencija i holesterol

I, prema analizi 15 kontrolisanih studija na 639 ljudi, redovna konzumacija soka od pomorandže može takođe da smanji insulinsku rezistenciju i LDL holesterol.

Insulinska rezistencija je ključni pokazatelj predijabetesa, dok visok nivo holesterola povećava rizik od srčanih bolesti.

srce

Shutterstock

 

Međutim, istraživači su upozorili da je studija bila mala i da nije imala kontrolni napitak, pa je potrebno dalje istraživanje.

Istraživači su napisali: „Ovi nalazi dodatno potvrđuju terapijski potencijal soka od pomorandže pružajući dosad neviđen uvid u molekularne mehanizme koji stoje iza njegovih zdravstvenih efekata.”

Sok bez dodatog šećera

Još jedna važna napomena, kako ističe MailOnline, jeste da je studija ispitivala 100% sok od pomorandže, što znači da nije sadržao dodat šećer.

S druge strane, voćni sokovi koji sadrže dodat šećer povezani su s povećanjem telesne težine i većim rizikom od stanja poput dijabetesa.

mršavljenje

Shutterstock

 

Znamo, međutim, da sok od pomorandže ima niz zdravstvenih koristi — Healthline navodi da je prirodno bogat hranljivim materijama poput vitamina C i kalijuma.

Vitamin C pomaže u formiranju kostiju, zarastanju rana i očuvanju zdravlja desni.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading