Proso je žitarica koja se zbog izuzetnih nutritivnih vrednosti smatra superhranom. Ova žitarica je lako svarljiva, ima slatkast ukus, a njeno zrno je obavijeno ljuskom koju je potrebno odstraniti pre konzumacije. Proso je jedno od retkih žitarica koje ne sadrži gluten, što ga čini idealnim izborom za osobe sa alergijom na gluten, ali i za one koji žele da izbegnu gojenje, jer gluten može doprineti gojenju.
Jača imunitet i kosti
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Proso je bogato vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, magnezijum, jod, vitamini A, E i B, gvožđe i vlakna. Aminokiseline koje se nalaze u prosu pomažu u izgradnji i obnovi mišića, dok ugljeni hidrati koji se polako vare omogućavaju brz osećaj sitosti, što pomaže u procesu mršavljenja. Takođe, proso je korisno za jačanje imuniteta i mišića, kao i za zdravlje srca.

Shutterstock
Čuva zdravlje srca
Kardiolozi preporučuju konzumaciju prosa zbog njegovih blagotvornih efekata na zdravlje srca i krvnih sudova. Zbog visokog sadržaja kalijuma, proso pomaže u regulaciji krvnog pritiska i jačanju krvnih sudova, čineći ga odličnim izborom za one koji žele da brinu o svom kardiovaskularnom zdravlju.
Kako pripremiti proso
Kada kupite proso u prodavnicama zdrave hrane, ono je već pripremljeno za upotrebu, pa ga samo treba oprati i skuvati. Zrna prosa potopite u vodu u razmeri 2:1 i kuvajte pola sata. Nakon što se ohladi, procedite ga. Pripremljeni proso možete koristiti kao prilog, sličan pirinču, začinjen po vašem ukusu. Možete ga dodavati u čorbe umesto rezanaca, ili ga koristiti uz povrće i meso. Takođe, možete pripremiti kašu od prosa za doručak ili večeru, koristeći mleko, jogurt, sveže voće ili med. Proseno brašno je idealno za pripremu hleba, peciva, kao i kao dodatak jelima.
Možda vas zanima…
