Veruje se da jedan običaj treba ispoštovati uoči Svete Petke: Radi zdravlja i sreće svoje porodice i dece izgovorite ovu molitvu

Slobodanka Ćorić Vesti 26.10.2024 08:28 0

Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, a nakon večere obavezno je odmah otići na spavanje

sveta petka

Printscreen/radiokim

Postoji mnogo običaja koji se praktikuju na dan Svete Petke, 27. oktobra svake godine, ali su posebno značajni oni koji se obavljaju uoči praznika.

Veče pred Svetu Petku ima posebno značenje, a nakon večere obavezno je odmah otići na spavanje.

Prema jednom narodnom verovanju, ako vam se Sveta Petka ukaže u snu, to može značiti ili nagradu ili opomenu i poziv na promenu. Veruje se da se Sveta Petka pojavljuje u snovima kako bi vam pokazala da ste na pravom putu ili vas upozorila na nešto važno.

Pre spavanja treba obaviti nekoliko rituala. Obavezno se treba triput prekrstiti i izgovoriti molitvu:

– Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo nešto pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede; sačuvaj me od loših misli; pomozi sutrašnjem danu; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne sanjam, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak, da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Sveta Petka je važna za pravoslavce jer je pomagala bolesnima i siromašnima, a veruje se da je posebna zaštitnica žena.

Crkveni kalendar propisuje da se na ovaj dan mrsi, ali u nekim delovima Srbije se uvrežio običaj da samo žene poste šest dana pre Svete Petke, dok na praznik mrsne hrane pripremaju i one.

Neke porodice godinama se drže iste tradicije, ne obraćajući pažnju na verske običaje, ali pravila kažu da postoje mrsne i posne slave. Veruje se da na ovaj dan žene ne mese hleb, ali pripremaju ručak na uobičajen način. Noć uoči praznika, cela porodica moli za pomoć svetiteljki, dok na sam praznik žene ne peru veš i ne bave se ručnim radovima.

Jedno posebno verovanje odnosi se na vodu nazvanu adžijazma, koja se smatra lekovitom. U Beogradu se njen izvor nalazi u Kapeli Svete Petke na Kalemegdanu.

Ova voda se poštuje od davnina, a legenda kaže da ju je otkrio vitez i da je izlečila kraljevsku kćer. Po njoj je nazvana crkva Ružica koja se nalazi uz izvor. Veruje se da lekovita voda izvire i na izvoru Svete Petke u naselju Železnik, u manastiru Rakovica, kao i u mestu Izvor kod Paraćina.

Zbog svojih lekovitih svojstava, ova voda, za koju se veruje da uz pomoć molitve sv. Petki isceljuje razne bolesti, privlači mnoge ljude koji dolaze da je uzmu u specijalnim flašicama, ostavljajući priloge. Mnogi su ovde pronašli lek za svoje boljke.

Komentari (0)
Loading