Veruje se da čuvarkuća tera sile zla i demone od ukućana i čuva ih od svakog zla i nesreće.
U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Porodice koje imaju dvorište imaju običaj i da zakopaju prošlogodišnju čuvarkuću u zemlju, pod drvo koje žele da bude posebno plodno.
Na uskršnje jutro, običaj nalaže da se prvo omrsite jajima, a tek onda prelazi se na ostatak gozbe.

Shutterstock
U nekim krajevima Srbije, čuvarkuća se čuva sve do sledeće godine, tačnije dok se ne ofarba novo jaje. Kada se ofarba novi čuvar, stari se baci u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.
Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno.
Kada osvane vaskršnje jutro, ukućani se prvo omrse jajima. Tri dana, koliko Vaskrs traje, rođaci, prijatelji i komšije daruju se ofarbanim jajima, u posetu se ne ide bez jaja, niti će se desiti da vam tih dana neko dođe u posetu, a da vam nije doneo jaja.
Bonus video: