Ova tri mlečna proizvoda su "pakao" za liniju: Negativno utiču na rad jetre i neprimetno goje

Tatjana Badarević Vesti 26.07.2024 18:01 0

Nutricionista otkriva koja su tri najštetnija mlečna proizvoda, a mnogi ih obožavaju.

mlečni proizvodi

Shutterstock

 

Dijetetičarka Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji nisu tako zdravi kao što se misli, kako piše Newsme.

1. Jogurt sa aditivima

Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno mleko, jer sadrže puno više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod. Zbog veštačkih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorbciju kalcijuma, više spadaju u slatkiše nego u mlečne proizvode.

jogurt

Shutterstock

 

 

2. Mlečni proizvodi bez masnoće

Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mlečni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se skrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljeni hidrati. Problem leži u tome što mleko bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, podstiče apetit povećavajući nivo šećera u krvi.

3. Kisela pavlaka

Kisela pavlaka s udelom masti od 25-30 % jedna je od najtežih probavnih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udelom masti, 10-15 %.

jogurt

Shutterstock

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading