Dijetetičarka Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji nisu tako zdravi kao što se misli, kako piše Newsme.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
1. Jogurt sa aditivima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno mleko, jer sadrže puno više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod. Zbog veštačkih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorbciju kalcijuma, više spadaju u slatkiše nego u mlečne proizvode.

Shutterstock
2. Mlečni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mlečni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se skrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljeni hidrati. Problem leži u tome što mleko bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, podstiče apetit povećavajući nivo šećera u krvi.
3. Kisela pavlaka
Kisela pavlaka s udelom masti od 25-30 % jedna je od najtežih probavnih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udelom masti, 10-15 %.

Shutterstock
Bonus video: